voedingsweetjes

Vitamine D tekort symptomen (8x) + oplossing!

Leroy van de Ree (voedingsweetjes)

8x Vitamine D tekort symptomen + oplossing! Vitamine D is een belangrijke vitamine die krachtige effecten heeft op verschillende systemen in het lichaam (1).

In tegenstelling tot andere vitamines, werkt vitamine D als een hormoon, en elke cel in je lichaam heeft er een receptor voor.

Het lichaam maakt het van cholesterol wanneer de huid wordt blootgesteld aan zonlicht.

De aanbevolen dagelijkse hoeveelheid (ADH) ligt tussen de 400-800 IE. Echter zijn er veel deskundigen die zeggen dat je zelfs meer dan dat binnen zou moeten krijgen. 400IE staat trouwens gelijk aan 10mcg.

Vitamine D-tekort komt veel voor. Naar schatting hebben ongeveer 1 miljard mensen wereldwijd een te laag vitamine D gehalte in het bloed (2) (3). Ook in Nederland is dit een veelvoorkomende probleem.

Dit zijn 6 risicofactoren voor een vitamine D tekort:

  • Een donkere huid hebben
  • Ouder zijn (70+)
  • Overgewicht of obesitas hebben
  • Weinig vis of zuivelproducten eten
  • Gebruik van zonnebrandcrème
  • Veel binnen zijn

Mensen die in de buurt van de evenaar wonen hebben minder kans op een tekort, omdat hun huid voldoende vitamine D aanmaakt.

Hieronder lees je 8 tekenen en symptomen van een vitamine D-tekort.

1. Vaak ziek zijn

Een van de belangrijkste taken van vitamine D is om het immuunsysteem sterk te houden, zodat je lichaam virussen en bacteriën (die ziekten veroorzaken) kan bestrijden.

Vitamine D werkt samen met de cellen die verantwoordelijk zijn voor het bestrijden van infecties (4).

Als je vaak ziek bent, vooral bij verkoudheid of griep, kunnen lage vitamine D-spiegels een bijdragende factor zijn.

Verschillende grote onderzoeken hebben een verband aangetoond tussen een tekort van Vitamine D en luchtweginfecties zoals verkoudheid, bronchitis en longontsteking (5, 6).

Een aantal onderzoeken heeft aangetoond dat het nemen van vitamine D-supplementen in een dosering tot 4.000 IE per dag het risico op luchtweginfectie kan verminderen (789). Dit is 10x meer dan de in Nederland bekende dagelijkse aanbevolen hoeveelheid (ADH) van 400IE.

In één onderzoek bij mensen met COPD (longaandoening), ervoeren degenen met een ernstig tekort aan vitamine D een significant voordeel na een jaar lang een hooggedoseerd supplement te hebben ingenomen (10).

2. Vermoeidheid

Een van de vitamine d tekort symptomen is vermoeidheid. Vermoeidheid kan vele oorzaken hebben, maar een vitamine D tekort kan er een van zijn.

Helaas wordt het vaak over het hoofd gezien als mogelijke oorzaak.

Casestudies hebben aangetoond dat zeer lage bloedspiegels vermoeidheid kunnen veroorzaken, wat een ernstig negatief effect heeft op de kwaliteit van leven (11, 12).

In één geval bleek een vrouw die klaagde over chronische vermoeidheid overdag en hoofdpijn een vitamine D-bloedspiegel van slechts 5,9 ng / ml te hebben. Dit is extreem laag, aangezien alles onder de 20 ng / ml als gebrekkig wordt beschouwd.

Nadat de vrouw een vitamine D-supplement slikte, nam haar spiegel toe tot 39 ng / ml en verdwenen haar symptomen (12).

Maar zelfs bloedspiegels die niet extreem laag zijn, kunnen een negatieve invloed hebben op het energieniveau.

In een grote studie werd gekeken naar de relatie tussen vitamine D en vermoeidheid bij jonge vrouwen.

  • Uit het onderzoek bleek dat vrouwen met bloedspiegels lager dan 20 ng / ml of 21-29 ng / ml vaker klagen over vermoeidheid dan vrouwen met bloedspiegels hoger dan 30 ng / ml (13).
  • Een andere observationele studie bij vrouwelijke verpleegsters vond een sterk verband tussen lage vitamine D-spiegels en zelfgerapporteerde vermoeidheid (14).

3. Pijn in de botten

Vitamine D onderhoudt de gezondheid van botten op een aantal manieren.

Ten eerste verbetert het de opname van calcium door het lichaam.

Pijn in de botten en lage rugpijn kunnen tekenen zijn van onvoldoende vitamine D in het bloed.

Grote studies hebben een verband gevonden tussen een vitamine D tekort en chronische lage rugpijn (15, 16, 17).

Een studie onderzocht het verband tussen vitamine D-spiegels en rugpijn bij meer dan 9.000 oudere vrouwen.

De onderzoekers ontdekten dat mensen met een tekort meer kans hadden op rugpijn, waaronder ernstige rugpijn die hun dagelijkse bezigheden beperkte (17).

In één gecontroleerde studie hadden mensen met een vitamine D tekort bijna twee keer zoveel kans op botpijn in hun benen, ribben of gewrichten. Dit was in vergelijking met mensen met normale bloedwaarden vitamine D (18).

Ook interessant: De 12 voordelen van granaatappel!

4. Depressie

Een depressieve stemming kan een van de vitamine D tekort symptomen zijn.

In overzichtsstudies hebben onderzoekers vitamine D tekort in verband gebracht met depressie, vooral bij oudere volwassenen (19, 20).

In één analyse vond 65% van de observationele studies een verband tussen lage bloedspiegels en depressie.

Aan de andere kant lieten de meeste gecontroleerde onderzoeken, die meer wetenschappelijk ”gewicht” hebben dan observationele onderzoeken, géén verband zien tussen beiden (19).

De wetenschappers die de onderzoeken analyseerden, merkten echter op dat de doseringen van vitamine D in gecontroleerde onderzoeken vaak erg laag waren.

Bovendien merkten ze ook op dat sommige onderzoeken misschien niet lang genoeg duurden om het effect van vitamine D supplementen op de stemming te zien.

Sommige gecontroleerde onderzoeken hebben aangetoond dat het toedienen van vitamine D de depressie helpt verminderen. Dit geldt ook voor seizoensgebonden depressies die optreden tijdens de koudere/donkere maanden (21, 22).

5. Verminderde wondgenezing

Langzame wondgenezing na een operatie (of letsel) kan een teken zijn dat het vitamine D gehalte te laag is.

Resultaten van een reageerbuisstudie suggereren dat vitamine D de productie verhoogt van verbindingen die cruciaal zijn voor de vorming van een nieuwe huid (23).

Een onderzoek onder mensen die een tandheelkundige ingreep hadden ondergaan, toonde aan dat bepaalde aspecten van genezing werden aangetast bij vitamine D tekort (24) (25).

Helaas is er op dit moment nog maar weinig onderzoek naar de effecten van vitamine D supplementen op de wondgenezing bij mensen.

Uit één onderzoek bleek echter dat wanneer patiënten met beenulcera (open been) en een tekort aan vitamine D werden behandeld, de zweergrootte gemiddeld met 28% afnam (26).

6. Botverlies

Vitamine D speelt een cruciale rol bij de opname van calcium en het botmetabolisme.

Veel oudere mensen bij wie botverlies is vastgesteld, denken dat ze meer calcium nodig hebben. Maar ze kunnen echter ook een tekort aan vitamine D hebben.

Een lage botdichtheid is een indicatie dat de botten calcium en andere mineralen hebben verloren. Hierdoor lopen oudere volwassenen, vooral vrouwen, een verhoogd risico op breuken.

In een groot observationeel onderzoek bij meer dan 1100 vrouwen in de menopauze of postmenopauze, vonden onderzoekers een sterk verband tussen lage vitamine D-spiegels en lage botdichtheid (27).

Uit een gecontroleerde studie bleek echter dat vrouwen met een vitamine D tekort geen verbetering van de botdichtheid ervoeren wanneer ze supplementen met een hoge doses gebruikten (28).

Ongeacht deze bevindingen, kan een adequate inname van vitamine D een goede strategie zijn om de botmassa te beschermen en het risico op breuken te verminderen.

7. Haaruitval

Haaruitval wordt vaak toegeschreven aan stress, wat zeker een veel voorkomende oorzaak is.Wanneer haarverlies echter ernstig is, kan dit het gevolg zijn van een ziekte of een tekort aan voedingsstoffen.Haarverlies bij vrouwen is in verband gebracht met laag vitamine D gehalte, hoewel hier tot nu toe zeer weinig onderzoek naar is gedaan (29).

Alopecia areata is een auto-immuunziekte die wordt gekenmerkt door ernstig haarverlies. Het wordt geassocieerd met rachitis, een ziekte die zachte botten bij kinderen veroorzaakt als gevolg van een vitamine D tekort (30).

Een laag vitamine D gehalte is gekoppeld aan alopecia areata en kan een risicofactor zijn voor het ontwikkelen van de ziekte (31, 32, 33).

Een onderzoek bij mensen met alopecia areata toonde aan dat een laag vitamine D gehalte vaak gepaard gaat met ernstiger haarverlies (33).

Een studie toonde aan dat plaatselijke toepassing van vitamine D (synthetisch) haaruitval met succes behandelde bij een jonge mannen met een defect in de vitamine D-receptor (34).

8. Spierpijn

Oorzaken van spierpijn zijn vaak moeilijk vast te stellen. Maar er zijn aanwijzingen dat een vitamine D tekort een mogelijke oorzaak kan zijn van spierpijn (35, 36, 37).

In één onderzoek bleek 71% van de mensen met chronische (spier)pijn een tekort te hebben (37).

Enkele onderzoeken hebben aangetoond dat het nemen van hoog-gedoseerde vitamine D supplementen verschillende soorten pijn kan verminderen (38, 39, 40).

Een studie onder 120 kinderen die groeipijn en een vitamine D tekort hadden, toonde aan dat een enkele dosis vitamine D pijnvermindering veroorzaakte (40).

Samenvatting

Hopelijk heb je geen van bovenstaande Vitamine D tekort symptomen. Maar helaas komt het vaak voor en de meeste mensen zijn zich er niet van bewust.

Een te laag vitamine D gehalte is moeilijk vast te stellen aan de hand van symptomen. Vraag je huisarts om een bloedonderzoek om je vitamine D gehalte te checken.

Vitamine D wordt ook aangetroffen in bepaalde voedingsmiddelen, maar het is erg lastig om alleen via de voeding voldoende vitamine D binnen te krijgen.

Gelukkig is een vitamine D tekort meestal eenvoudig op te lossen, zo kun je bijvoorbeeld:

  • De blootstelling aan zon verhogen
  • Meer vitamine D-rijk voedsel eten, zoals bijvoorbeeld vette vis.

Het verhelpen van een tekort is eenvoudig en kan grote voordelen hebben voor de gezondheid.

5 Redenen waarom Bleekselderij gezond is!

Voedingsweetjes draait op SYS PlatformSYS Platform - Websites voor coaches