Vijgen gezond? 5 voordelen + voedingswaarde
Vijgen zijn gezond! Het is onder andere een rijke bron van voedingsvezels en bevatten ook veel ijzer, magnesium en mangaan.
Bovendien bevatten vijgen antioxidanten en andere fytochemicaliën die kunnen helpen beschermen tegen chronische ziekten. Verschillende studies tonen aan dat het toevoegen van vijgen aan je eetpatroon een aantal voordelen kan hebben.
Hier zijn 5 redenen om meer vijgen te eten 👇🏻
Rijk aan vezels
Vijgen zijn een rijke bron van voedingsvezels.
Voedingsvezels worden in verband gebracht met een aantal gezondheidsvoordelen, waaronder een betere spijsvertering en een verminderd risico op bloedarmoede.
Vezels blijken ook potentiële voordelen te hebben voor de gezondheid van het hart en de controle van de bloedsuikerspiegel.
Vijgen bevatten ook een oplosbare vezel genaamd fructaan, die bijzonder nuttig kan zijn voor de spijsvertering. In een studie waren vijgen even effectief als psyllium bij het verbeteren van diarree.
Spijsvertering
Vezelrijke groenten en fruit, zoals vijgen, bevorderen een gezonde spijsvertering door ons sneller en langer een vol gevoel te geven, wat overeten helpt voorkomen.
- Het eten van meer voedingsvezels wordt ook in verband gebracht met een verminderd risico op bepaalde soorten kanker.
Groenten en fruit zijn bijzonder rijk aan oplosbare vezels, waarvan wordt aangenomen dat zij het plantaardige bestanddeel zijn dat het sterkst in verband wordt gebracht met een verminderd risico op deze ziekten.
Bloedarmoede
Bloedarmoede is een aandoening die verband houdt met een laag ijzergehalte in het bloed.
Vijgen zijn rijk aan ijzer, wat bloedarmoede kan helpen voorkomen of behandelen.
- Uit een overzicht van studies blijkt dat vijgen mogelijk doeltreffend kunnen zijn om bloedarmoede te voorkomen, vooral in vergelijking met voedingsmiddelen als spinazie en rozijnen
- In een andere studie hielpen vijgen het ijzergehalte bij adolescenten te verhogen
Betere gezondheid van het hart
Gedroogde vijgen staan in de top 10 van fruit en groenten met het hoogste gehalte aan voedingsvezels. Ze bevatten 11g vezel per 100 gram
- Studies tonen aan dat het verhogen van uw vezelinname uw risico op hartziekten kan verminderen. Vijgen bevatten ook belangrijke voedingsstoffen, zoals kalium en vitamine B6, die het risico op hartziekten kunnen helpen verminderen.
- Studies tonen aan dat een vezelrijk dieet, zoals een dieet met veel fruit en groenten, de bloeddruk kan helpen verlagen bij zowel gezonde mensen als mensen met hypertensie (hoge bloeddruk).
Ook interessant: Alles over Kaki fruit
Goed voor ogen en hersenen
Vijgen zijn een goede bron van vitamine A, die essentieel is voor de gezondheid van de ogen.
- Vitamine A kan ook helpen de cognitieve achteruitgang te verminderen en beschermen tegen de ziekte van Alzheimer.
- Vijgen zijn ook een goede bron van vitamine B6, die cognitieve achteruitgang kan helpen verminderen en beschermen tegen maculadegeneratie, een belangrijke oorzaak van blindheid bij oudere volwassenen.
Voedingswaarde verse vijgen
Per 100 gram:
Soort | Per 100 Gram |
---|---|
Energie | 356 kJ (84kcal) |
Vet | 0 g |
– waarvan verzadigd | 0.0 g |
– waarvan onverzadigd | 0.0 g |
Koolhydraten | 19 g |
– waarvan suikers | 19 g |
Voedingsvezel | 2 g |
Eiwitten | 1 g |
Zout | 0.23 g |
Bron: NEVO Tabel
Voedingswaarde gedroogde vijgen
Per 100 gram:
Soort | Per 100 Gram |
---|---|
Energie | 1230 kJ (290 kcal) |
Vet | 3 g |
waarvan verzadigd | 0.4 g |
waarvan onverzadigd | 2.5 g |
Koolhydraten | 57 g |
waarvan suikers | 53 g |
Voedingsvezel | 11 g |
Eiwitten | 3.5 g |
Zout | 0.23 g |
Bron: AH.nl
Conclusie
Vijgen zijn gezond! Het is een zoet en heerlijk voedingsmiddel dat op verschillende manieren kan worden gegeten.
Vijgen zijn rijk aan vezels en voedingsstoffen die de gezondheid van het hart, de ogen en de spijsvertering bevorderen.
Ze worden ook in verband gebracht met een verminderd risico op bloedarmoede en ontstekingen. Deze voordelen maken vijgen tot een voedzame en gezonde aanvulling op elk eetpatroon.