voedingsweetjes-logo

Radijsjes gezond? Voedingswaarde + de voordelen

voedingsweetjes

Radijsjes gezond? Een superfood waar je waarschijnlijk niet genoeg van eet

 

radijsjes-gezond

Radijsjes gezond? Zeker weten! Ze worden vaak afgedaan als te peperig of te bitter. Maar deze wortelgroente zit boordevol gezondheidsvoordelen. Radijs meer dan 5x zoveel vitamine C als wortels. Ze zijn ook een goede bron van ijzer, foliumzuur en magnesium. Radijs bevat veel carotenoïden, die fungeren als antioxidanten om schadelijke vrije radicalen te neutraliseren en ons immuunsysteem te ondersteunen.

Het eten van veel radijs kan ook mogelijk helpen het risico op hartziekten, beroertes en bepaalde soorten kanker te verlagen, dankzij de hoge concentratie glucosinolaten, waarvan is aangetoond dat ze ontstekingen verminderen en celschade bestrijden. Deze roodgloeiende wortelgroenten kunnen rauw of gekookt worden gegeten – beide smaken rauw beter, maar te lang gekookt kan verlies van bètacaroteen, anthocyanen, vitamine C en vitamine E veroorzaken.

Voedingsfeiten

De voedingsgegevens van radijs zijn indrukwekkend! Ze bevatten weinig calorieën, koolhydraten en geen vet. Ze bevatten relatief veel eiwitten, voedingsvezels, vitamine C en ijzer.

100 gram radijs bevat ongeveer 22 calorieën.  Onderstaande waarden gelden voor het onbereide product.

Soort Per 100 Gram RI*
Energie 92 kJ (22 kcal)
Vet 0 g
waarvan verzadigd 0 g
waarvan enkelvoudig onverzadigd 0 g
waarvan meervoudig onverzadigd 0 g
Koolhydraten 4 g
waarvan suikers 3 g
Voedingsvezel 0.9 g
Eiwitten 1 g
Zout 0.08 g
Vitamine C 20 mg 25%

* Referentie-inname van een gemiddelde volwassene is 8400 kJ / 2000 kcal

Bron: AH.nl

Als het gaat om vitaminen en mineralen, per 100 gram:

Bron: NEVO (RIVM)

Gezondheidsvoordelen van Radijs

Radijs bevat weinig calorieën, waardoor het een goede keuze is voor mensen die op hun gewicht moeten letten. Zoals het met alle groente en fruit overigens 😉 Ze zijn ook een goede bron van vitamine C, K en B6 en mineralen zoals kalium, mangaan en magnesium. Radijs bevat sulforafaan, een stof waarvan is aangetoond dat deze mogelijk kankerbestrijdende eigenschappen heeft.

Het hoge gehalte aan anthocyanen, een soort flavonoïde, in radijs blijkt de bloeddruk en de bloedsuikerspiegel te verlagen, wat hartziekten, diabetes en beroerte kan helpen voorkomen. Radijs is ook een goede bron van voedingsvezels, die de spijsvertering bevorderen door constipatie te voorkomen en een regelmatige stoelgang te bevorderen.

Hoe radijs te eten

  • Een prima snack
  • Met kaas, crackers, salades of een broodje.
  • Ze kunnen ook worden gebruikt in roerbakgerechten, omeletten, salades, als garnering of zelfs in een smoothie

‘Nadelen’ van radijs

De belangrijkste bijwerking van radijs is de sterke smaak, die sommige mensen te peperig of bitter vinden. Sommige mensen kunnen ook milde bijwerkingen ervaren, zoals een opgeblazen gevoel, kramp of een vol gevoel na het eten ervan. Te veel radijs eten kan mogelijk leiden tot winderigheid, misselijkheid en buikkrampen.

Tips

Zorg er bij het kiezen van radijsjes voor dat je er één kiest met een gladde huid zonder sneetjes of scheurtjes, want dat wijst erop dat ze oud en verlept zijn. Je kunt verse radijsjes tot 3 dagen in een plastic zak in de koelkast bewaren. Je kunt ze beter niet wassen voordat je ze bewaart, omdat dit bederf kan bevorderen. Maar was ze wel voordat je ze gaat eten.

Bij het koken met radijs kun je ze minder scherp maken door ze kort te koken en het water daarna helemaal af te gieten. Je kunt ook andere voedingsmiddelen in de maaltijd verwerken om de sterke smaak van de radijs te compenseren 🙂

Tot slot

Radijsjes zijn gezond, een verrassend voedzame groente die op verschillende manieren kan worden gegeten. Ze bevatten weinig calorieën en koolhydraten, en een goede hoeveelheid vezels en vitaminen. Ze zijn ook een goede bron van vitamine C en K en mineralen zoals kalium, mangaan en magnesium.

Radijs bevat veel antioxidanten en ontstekingsremmende eigenschappen. Ze kunnen mogelijk het risico op hartziekten, beroertes en bepaalde vormen van kanker helpen verlagen, en het is aangetoond dat ze mogelijk vele gezondheidsvoordelen hebben, zoals verlaging van de bloeddruk en de bloedsuikerspiegel. Ze kunnen ook bijdragen tot een gezonde spijsvertering en kunnen rauw of gekookt worden gegeten.

Voedingsweetjes draait op SYS PlatformSYS Platform - Websites voor coaches