voedingsweetjes-logo

Radijs gezond? Check de 3 voordelen!

voedingsweetjes

Radijs gezond? Check de 3 voordelen + voedingswaarde

Radijs is gezond!

Misschien niet de populairste groente ter wereld, maar wel een van de gezondste.

Vol met essentiële vitaminen en mineralen,  een geweldige aanvulling op elk eetpatroon!

Deze knapperige, pittige groente bevat weinig calorieën en zit boordevol antioxidanten en voedingsvezels.

 

 

Voedingswaarde radijs

Een portie rauwe radijs (100 gram) bevat slechts 22 calorieën.

Ze zijn onder andere een geweldige bron van vitamine A, B en C en magnesium, kalium en foliumzuur.

Onderstaande voedingswaarde zijn per 100 gram:

Soort Per 100 Gram RI*
Energie 92 kJ (22 kcal)
Vet 0 g
waarvan verzadigd 0 g
– waarvan enkelvoudig onverzadigd 0 g
– waarvan meervoudig onverzadigd 0 g
Koolhydraten 4 g
– waarvan suikers 3 g
Voedingsvezel 0.9 g
Eiwitten 1 g
Zout 0.08 g
Vitamine C 20 mg 25%

*RI= Referentie Inname

Smaak + bewaartip!

Radijs heeft een frisse, pittige, iets peperachtige smaak.

Heerlijk door een salade, een zomers stamppotje of op een gezonde sandwich.

  • Een frisse, pittige, iets peperachtige smaak
  • Bewaren: In de koelkast

 

 

3 Voordelen van radijs

1. Verbeterde spijsvertering

Radijs kan mogelijk de spijsvertering verbeteren door de productie van spijsverteringsenzymen te verhogen.

Radijsjes zijn ook rijk aan vezels, die kunnen helpen bij de spijsvertering

Radijs eten kan ook helpen een voller gevoel te krijgen, vanwege de vezels.

  • Een studie (gepubliceerd in het Journal of Functional Foods) toonde aan dat mensen die radijsjes aten voor de maaltijd minder aten tijdens de maaltijd en een lagere bloedsuikerspiegel hadden.

 

2. Vermindering van ontstekingen

Radijsjes bevatten een verbinding genaamd anthocyaan, die bekend staat om zijn ontstekingsremmende eigenschappen.

Van anthocyaan is ook aangetoond dat het hart- en vaatziekten kan helpen voorkomen.

Radijsjes bevatten ook veel vitamine C, waarvan bekend is dat het het risico op hart- en vaatziekten verlaagt.

  • Een studie (gepubliceerd in het Journal of Clinical Biochemistry) toonde aan dat vitamine C ook ontstekingen in het lichaam kan verminderen.
  • Een andere studie (gepubliceerd in het Journal of Human Nutrition and Dietetics) bleek dat een hoge magnesiuminname ontstekingen kan verminderen (bij mensen met het metabool syndroom).

 

3. Hartgezondheid

  • Uit een studie bleek dat radijs bloedstolsels kan helpen voorkomen en het risico op hartaanvallen mogelijk kan verminderen
  • Bovendien bevat radijs veel anthocyaan, waarvan is aangetoond dat het het risico op en hart- en vaatziekten vermindert

 

 

Ook interessant: Zijn olijven gezond? 

 

 

Samenvatting

Radijs is gezond! 💪🏻

Misschien niet de populairste groente ter wereld, maar wel een van de gezondste.

Vol met essentiële vitaminen en mineralen is radijs een geweldige aanvulling op elk eetpatroon.

Deze knapperige groente bevat 22 calorieën per 100 gram en zit vol antioxidanten en voedingsvezels.

Het kan mogelijk de spijsvertering verbeteren, ontstekingen verminderen en het hart gezond houden!

Bovendien is het ongelooflijk veelzijdig en kan het worden gebruikt in een verscheidenheid aan gerechten, van salades tot soepen.

 

 

Volg jij Voedingsweetjes al op Instagram? 😄

Voedingsweetjes draait op SYS PlatformSYS Platform - Websites voor coaches