voedingsweetjes-logo

Prei: zo gezond! Hier zijn 6 voordelen

voedingsweetjes
Deel op facebook
Deel op twitter
Deel op linkedin

Prei: zo gezond! Hier zijn 6 voordelen

Prei is gezond!

Wist je dat prei behoort tot dezelfde familie als uien, sjalotten, lente-uitjes, bieslook en knoflook?

Prei wordt meestal gekweekt. Er bestaan ook wilde variëteiten, zoals de Noord-Amerikaanse wilde prei. Ook wel bekend als wilde look.

Wilde look is gewild bij topchefs vanwege hun krachtige smaak. Dit is een kruising is tussen knoflook, lente-uitjes en prei.

Alle soorten zijn voedzaam en bieden tal van gezondheidsvoordelen.

Hier zijn 6 voordelen van prei! 👇🏻

1. Voedingswaarde

Prei is erg voedzaam! Ze bevatten weinig calorieën, een portie van 100 gram gekookte prei heeft namelijk slechts 31 calorieën (1).

Ondanks de lage calorieën bevatten ze toch veel vitaminen en mineralen.

Ook bevatten ze veel bètacaroteen (provitamine A). Je lichaam zet deze carotenoïden om in vitamine A, wat onder andere belangrijk is voor het gezichtsvermogen, immuunsysteem en voortplanting (2).

Verder zijn ze ook een goede bron van vitamine K, dat nodig is voor de bloedstolling en de gezondheid van het hart (3).

  • Prei is ook rijk aan vitamine C, wat de gezondheid van het immuunsysteem, ijzeropname en collageen productie bevordert (4, 5). Tot slot leveren ze kleine hoeveelheden koper, vitamine B6, ijzer en foliumzuur (6, 7, 8).

2. Krachtige antioxidanten

Prei is een goede bron van antioxidanten, met name polyfenolen.

Antioxidanten bestrijden oxidatie, die de cellen beschadigt en bijdraagt aan ziekten zoals diabetes, kanker en hartaandoeningen.

Ook zijn ze een bron van kaempferol, een polyfenol-antioxidant waarvan wordt aangenomen dat het beschermt tegen hartaandoeningen en sommige soorten kanker (9, 10, 11).

Ze zijn ook een geweldige bron van allicine. Een krachtige zwavelverbinding met cholesterolverlagende en potentiële kankerbestrijdende eigenschappen (12, 13).

Wist je dat een magnesium tekort vaker voorkomt dan je denkt?

3. Goed voor het hart

Prei is een plant uit de narcisfamilie, waar ook uien en knoflook toebehoren.

Verschillende studies koppelen deze plantenfamilie aan een lager risico op hartaandoeningen en beroertes (14).

  • Hoewel de meeste van deze onderzoeken uien of knoflook hebben getest, bevat prei ook verschillende heilzame verbindingen waarvan wordt gedacht dat ze de ontsteking verminderen en de gezondheid van het hart beschermen (15).

Zo heeft de kaempferol in prei ontstekingsremmende eigenschappen. Kaempferol-rijk voedsel wordt geassocieerd met een lager risico op hartaandoeningen (10).

Tot slot is prei een goede bron van allicine, dit is een zwavelverbindingen die de gezondheid van het hart bevordert. Dit omdat ze mogelijk cholesterol en bloeddruk verlagen (13, 16, 17, 18).

4. Kan helpen bij het afvallen

Zoals de meeste groenten, kan prei gewichtsverlies bevorderen.

Met slechts 31 calorieën per 100 gram heeft deze groente weinig calorieën per portie.

Bovendien is het een goede bron vezels. Vezels kunnen een verzadigd gevoel geven, hierdoor is de kans groot dat je minder gaat eten (19). Met name oplosbare vezels zijn effectief in het verminderen van de eetlust (20). Door prei aan je dieet toe te voegen, kan dit effect versterkt worden (21, 22).

5. Mogelijk effectief tegen kanker

Prei heeft een aantal kankerbestrijdende stoffen.

Zo wordt kaempferol in prei in verband gebracht met een lager risico op chronische ziekten, vooral kanker.

Studies tonen aan dat kaempferol kanker kan bestrijden door ontstekingen te verminderen. Ook kunnen ze voorkomen dat deze cellen zich verspreiden (11, 23).

Het is ook een goede bron van allicine, een zwavelverbinding waarvan wordt aangenomen dat het vergelijkbare eigenschappen tegen kanker biedt (24).

Bovendien tonen studies bij mensen aan dat die het regelmatig eten tot 46% minder risico lopen op maagkanker dan degenen die ze zelden eten (25). Ook wordt een hoge inname gekoppeld aan een lager risico op darmkanker (26, 27).

Let op: Er is meer onderzoek nodig!

 

 

Ken je de 10 voordelen van gember al?

6. Bevordert de (gezonde) spijsvertering

Prei kan de spijsvertering verbeteren.

Dat komt gedeeltelijk omdat ze een bron zijn van oplosbare vezels, die werken namelijk gezondheidsbevorderend voor de darmen (28).

Gezonde bacteriën produceren vervolgens vetzuren met een korte keten, zoals acetaat, propionaat en butyraat.

Deze kunnen ontstekingen verminderen en de darmgezondheid versterken (29, 30).

Onderzoek wijst uit dat een dieet dat rijk is aan prebiotica de opname van belangrijke voedingsstoffen kan bevorderen, wat de algehele gezondheid kan verbeteren (31).

Prebiotica is een verzamelnaam voor stoffen die de groei van bepaalde bacteriesoorten in het lichaam bevorderen.

Voedingsweetjes draait op SYS PlatformSYS Platform - Websites voor coaches