voedingsweetjes-logo

Pompoenpitten gezond? Voordelen! + voedingswaarde

voedingsweetjes

Pompoenpitten gezond? Voordelen + voedingswaarde

Pompoenpitten zijn gezond! Wist je dat pompoenpitten een rijke bron van eiwitten zijn?

Per 100 gram bevat het meer dan 30 gram eiwit eiwit. Deze kleine zaden zijn ook rijk aan ijzer en zink, wat belangrijk is voor de productie van rode bloedcellen en het immuunsysteem.

Pompoenpitten bevatten ook weinig calorieën, ongeveer 91 calorieën per eetlepel (± 15 gram). Nieuwsgierig naar meer voordelen? Blijf lezen om alles te weten te komen over de gezondheidsvoordelen van pompoenpitten, hoe je ze kunt eten, en een aantal manieren om ze aan je eetpatroon toe te voegen.

 

Rijk aan proteïne en vitaminen

Pompoenpitten zijn een bron van eiwitten, ijzer en zink. Alle drie deze voedingsstoffen zijn essentieel voor een gezonde voeding. Pompoenpitten zijn ook een goede bron van B-vitaminen, evenals magnesium en mangaan, die belangrijk zijn voor de gezondheid van de botten. Naast bovengenoemde voedingsstoffen bevatten pompoenpitten nog een reeks andere voedingsstoffen. Zoals vitamine E, calcium, kalium en fosfor.

 

Voedingswaarde

Pompoenpitten zijn ook bekend als “pepita” een Mexicaans-Spaanse term. In tegenstelling tot de harde witte zaden van een gesneden pompoen, hebben de meeste pompoenpitten die in de supermarkt worden verkocht geen schaal.

Een handje van 25 gram bevat ongeveer 151 calorieën

Pompoenpitten bevatten per 100 gram:

Soort Per 100 Gram
Energie 2507 kJ (605 kcal)
Vet 49 g
– waarvan verzadigd 9.2 g
– waarvan onverzadigd 39 g
Koolhydraten 1.4 g
– waarvan suikers 1.4 g
Voedingsvezel 7.3 g
Eiwitten 36 g
Zout 0.03 g

Qua vitaminen en mineralen, per 100 gram:

  • Vitamine K: 7,3 mcg (8% van ADH*)
  • Fosfor: 1124 mg (204% van AI**)
  • Magnesium: 535 mg (178% van ADH)
  • IJzer: 8,0 mg (53% van ADH)
  • Zink: 7,94 mg (113% van ADH)
  • Selenium: 7 mcg (11% van AI)

*ADH = Aanbevolen Dagelijkse Hoeveelheid

**AI = Adequate Inname (wanneer er geen ADH is afgegeven)

Bronnen: AH.nl & NEVO (RIVM)

 

Rijk aan magnesium

Het zijn een van de beste bronnen van magnesium. Dit is een mineraal dat vaak ontbreekt in de voeding in veel westerse landen.

In de VS heeft ongeveer 79% van de volwassenen een magnesiuminname onder de aanbevolen dagelijkse hoeveelheid (1).

Magnesium is betrokken bij meer 300 processen in je lichaam. Voldoende magnesium is onder andere belangrijk voor:

  • De bloeddruk onder controle houden (2)
  • Het risico op hart- en vaatziekten verminderen (3)
  • Gezonde botten vormen en behouden (4)
  • Het reguleren van de bloedsuikerspiegel (5, 6)

 

Voordelen van het eten van pompoenpitten

Een van de beste dingen aan pompoenpitten is dat ze zeer voedzaam zijn. Daardoor heeft het eten van pompoenpitten een aantal gezondheidsvoordelen. Zoals:

  • Eiwit – Zoals we al besproken hebben, zijn pompoenpitten rijk aan eiwitten. Ze bevatten alle essentiële aminozuren, waardoor ze een complete eiwitbron zijn. Het eten van pompoenpitten kan je dus helpen om spieren op te bouwen en te herstellen en gezond te blijven.
  • IJzer – IJzer is belangrijk voor de productie van rode bloedcellen, de werking van het immuunsysteem en de productie van energie. IJzertekort kan leiden tot vermoeidheid, lusteloosheid en andere symptomen. Het eten van pompoenpitten kan een ijzertekort mogelijk helpen voorkomen. Twijfel je? Raadpleeg dan een huisarts, deze kan je ijzerwaarde meten middels bloedprikken.
  • Zink – Pompoenpitten zijn ook rijk aan zink, dat onder meer belangrijk is voor de werking van het immuunsysteem.

 

Hoe te eten?

Pompoenpitten zijn heerlijk om rauw te eten of geroosterd. Ze kunnen worden gestrooid over een salade, yoghurt, groenten of zelfs popcorn. Ze kunnen ook worden geroosterd en gegeten als een snack op zichzelf, of gebakken in een verscheidenheid van zoete en hartige lekkernijen (zoals een cinnamonroll 😋).

 

6 smakelijke manieren om meer pompoenpitten te eten

Als je op zoek bent naar nieuwe manieren om pompoenpitten in je eetpatroon op te nemen, zijn hier een paar ideeën:

  1. Strooi ze op een avocado- en spinaziesalade. Dit is een geweldige combinatie van gezonde vetten, eiwitten en vezels
  2. Voeg ze toe aan je yoghurt. Dit is een geweldige, eiwitrijke manier om je dag te beginnen
  3. Meng ze door je gebakken producten, zoals muffins, brood en koekjes
  4. Rooster ze en meng ze door salades, soepen en stoofschotels
  5. Voeg ze geroosterd of rauw toe aan een smoothie
  6. Gebruik ze in een mueslireep

 

Conclusie

Pompoenpitten zijn gezond! Ze zitten vol eiwitten, vitaminen en mineralen.

Ze bevatten relatief weinig calorieën per eetlepel (15 gram = 91 calorieën) en zijn heel gemakkelijk in je eetpatroon op te nemen.

Je kunt ze onder andere rauw eten, geroosterd of gebakken. Als je nog nooit pompoenpitten hebt geprobeerd, dan is dit het moment 😉 Ze zijn te koop bij alle supermarkten, mijn favoriet zijn de pompoenpitten van Lidl (vanwege prijs kwaliteitverhouding) 

Als je op zoek bent naar een makkelijke gezonde snack, of een manier om meer eiwitten in je eetpatroon te krijgen, probeer deze pitten dan eens. Ze zijn lekker, voedzaam, en heel gemakkelijk in je eetpatroon op te nemen.

 

Volg jij Voedingsweetjes al op Instagram? 

 

Voedingsweetjes draait op SYS PlatformSYS Platform - Websites voor coaches