voedingsweetjes

Lijnzaad tijdens afvallen? Voedingswaarde + 4 voordelen

Leroy van de Ree (voedingsweetjes)

Lijnzaad tijdens afvallen? Voedingswaarde + 4 voordelen

L‍ijnzaad en afvallen? Lijnzaad kan mogelijk helpen tijdens/bij het afvallen! 👀  En wist je dat lijnzaad een van de meest onderbenutte superfoods is?

Het is niet alleen goed voor je haar; lijnzaad kan ook veel voordelen opleveren voor je lichaam.

Ze zitten vol vezels, antioxidanten en omega-3 vetzuren. Allemaal voedingsstoffen die goed voor je zijn. Kan lijnzaad helpen tijdens het afvallen? Zijn er bijwerkingen van het eten van (teveel) lijnzaad? Lees hieronder meer over lijnzaad 👇🏻

 

Moeten we meer lijnzaad eten?

Als je wilt genieten van de gezondheidsvoordelen van lijnzaad, moet je het regelmatig eten.

Dat klinkt gemakkelijk, maar de vraag is: waarom eten we niet meer lijnzaad? Er kunnen vele redenen zijn waarom we niet genoeg lijnzaad eten.

Allereerst weten veel mensen niet wat lijnzaad is. Als je niet gewend bent om lijnzaad te eten, kan het moeilijk zijn om aan de smaak te wennen. Dit kun je bijvoorbeeld oplossen door het lijnzaad toe te voegen aan je yoghurt of smoothie.

 

Het Voedingscentrum zegt het volgende: 

”Een beperkt en tijdelijk gebruik van 15 tot 45 gram gebroken lijnzaad per dag geeft geen problemen. Toch is het beter om geen grote hoeveelheden lijnzaad te eten en niet te lang.” – Voedingscentrum

 

Voedingswaarde

Lijnzaad (heel) bevat 542 calorieën per 100 gram, een eetlepel lijnzaad (15 gram) bevat 81 calorieën.

100 gram hele lijnzaad bevat het volgende:

Soort Per 100 Gram
Energie 2235 kJ (542 kcal)
Vet 44 g
waarvan verzadigd 5.2 g
waarvan onverzadigd 39 g
Koolhydraten 1 g
waarvan suikers 1 g
Voedingsvezel 27 g
Eiwitten 22 g
Zout 0.18 g
Omega 3 Vetzuren 24 g

Qua vitaminen en mineralen, per 100 gram:

 • IJzer: 0,86 mg (6% van ADH voor vrouwen)
 • Zink: 1,2 mg (17% van ADH voor vrouwen)
 • Foliumzuur: 13 mcg (4% van ADH voor vrouwen)

ADH = Aanbevolen Dagelijkse Hoeveelheid

Bron: AH.nl

 

Voordelen van lijnzaad

Lijnzaad zit niet alleen vol vezels, antioxidanten en omega3 vetzuren, maar het is ook laag in calorieën. Dit maakt het een zeer geschikt voedingsmiddel om aan je eetpatroon toe te voegen.

Lijnzaad is een uitstekende bron van vezels.

De aanbevolen dagelijks hoeveelheid (ADH) voor vezels is 30 gram voor vrouwen en 40 gram voor mannen. Als je niet genoeg vezels consumeert, is er een kans dat je last hebt van bepaalde spijsverteringsproblemen. Dus door je consumptie van lijnzaad te verhogen, kun je dit probleem oplossen en je spijsvertering verbeteren.

 • Antioxidanten – De antioxidanten in lijnzaad kunnen de ontwikkeling van ziekten als diabetes, kanker, hartziekten en Alzheimer helpen voorkomen.
 • Omega-3 vetzuren – De omega-3 vetzuren in lijnzaad kunnen het risico op hart- en vaatziekten verminderen. Ze kunnen ook bijdragen aan de hersengezondheid.

 

Afvallen

Lijnzaad kan mogelijk nuttig zijn als je wilt afvallen

Er is aangetoond dat de vezels in lijnzaad mogelijk helpt bij het onderdrukken van honger. Hierdoor kan mogelijk gewichtsverlies worden bevorderd (1, 2).

 • Een overzicht van gecontroleerde studies concludeerde dat lijnzaad gewichtsverlies bij mensen met overgewicht en obesitas bevordert. Degenen die lijnzaad aan hun dieet toevoegden, verloren gemiddeld 1kg vergeleken met de controlegroep (3).

De analyse toonde ook aan dat het gewichtsverlies groter was wanneer het langer dan 12 weken duurden. Vooral bij degenen die meer dan 30 gram lijnzaad (2 eetlepels) per dag consumeerden (3).

Let op: een studie (of meerdere) wil nog niet direct zeggen dat het klopt, vaak is beter en uitgebreider onderzoek nodig! 😉

 

4 Andere voordelen van lijnzaad

 1. Verbeterde spijsvertering – Als je last hebt van spijsverteringsproblemen, kun je baat hebben bij het toevoegen van lijnzaad aan je eetpatroon. Het hoge vezelgehalte in lijnzaad kan je spijsvertering mogelijk verbeteren, constipatie verlichten, een opgeblazen gevoel verminderen.
 2. Verbeterde bloedsuikercontrole – De omega-3 vetzuren in lijnzaad kunnen ook helpen je bloedsuikerspiegel te verbeteren. Mensen met diabetes kunnen mogelijk baat hebben bij het hoge vezelgehalte in lijnzaad.
 3. Verbeterde gezondheid van het hart – De omega-3 vetzuren in lijnzaad kunnen het risico op hartziekten verminderen door het cholesterolgehalte te verlagen en het goede cholesterol te verhogen.
 4. Gezond haar, huid en nagels – De hoge hoeveelheid ijzer en eiwit in lijnzaad kan de gezondheid van uw haar en nagels helpen verbeteren. De antioxidanten in lijnzaad kunnen ook vroegtijdige veroudering helpen voorkomen.

 

Wat kun je ermee?

 • Meng het door andere voedingsmiddelen (zoals yoghurt)
 • Je kunt het toevoegen aan je ontbijtgranen, havermout, salades, gebakken producten of smoothies. Je kunt het zelfs over soepen of stoofschotels strooien.
 • Lijnzaadolie – Je kunt lijnzaadolie ook toevoegen aan je dagelijkse eetpatroon. Meng gewoon een paar theelepels lijnzaadolie door een smoothie of door je (plantaardige) yoghurt of kwark.
 • Strooi lijnzaad over je eten – Je kunt lijnzaad ook over je salades, groenten of gebakken goederen zoals brood of muffins strooien.

 

Waar kun je het kopen?

Lijnzaad is te koop in bij alle supermarkten. Zelf koop ik het regelmatig bij Albert Heijn of EkoPlaza (goedkopere bio variant). Je kunt lijnzaad kopen als olie, heel of gebroken.

Een afbeelding van AH Biologisch Lijnzaad heel
lijnzaad heel
Een afbeelding van AH Biologisch Lijnzaad gebroken
lijnzaad gebroken
Een afbeelding van Teutoburger Lijnzaadolie
lijnzaadolie

 

Conclusie

Lijnzaad is een ongelooflijk gezond voedingsmiddel, en veel mensen eten het te weinig.

Het is rijk aan vezel, omega 3 vetzuren en gezonde vetten. Een studie toonde zelfs aan dat lijnzaad mogelijk effectief kan zijn bij het afvallen 👀

Gelukkig is het gemakkelijk om meer lijnzaad te eten. Meng het gewoon met andere voedingsmiddelen (zoals yoghurt of kwark) of strooi het over je maaltijden.

Voedingsweetjes draait op SYS PlatformSYS Platform - Websites voor coaches