voedingsweetjes-logo

Is kaneel gezond? 8x gezondheidsvoordelen!

voedingsweetjes
Deel op facebook
Deel op twitter
Deel op linkedin

Kaneel is gezond, het is ook is een heerlijk specerij. Het wordt al duizenden jaren gebruikt om zijn geneeskrachtige eigenschappen en smaak.

De moderne wetenschap heeft steeds meer bewijs dat dit specerij onmisbaar is in een gezond dieet. Hier zijn 8 wetenschappelijk onderbouwde gezondheidsvoordelen van kaneel.

1. Krachtige geneeskrachtige eigenschappen

Kaneel is een specerij dat is gemaakt van de binnenste schors (binnenbast) van de kaneelboom. Deze boom staat wetenschappelijk bekend ​​als Cinnamomum verum.

Het is door de geschiedenis heen als ingrediënt gebruikt en gaat helemaal terug tot de tijd van het oude Egypte.

Tegenwoordig is kaneel goedkoop, verkrijgbaar in elke supermarkt en te vinden als ingrediënt in verschillende voedingsmiddelen en recepten.

Er zijn twee hoofdsoorten kaneel (1) :

  • Ceylon-kaneel: Ook bekend als “echte” kaneel.
  • Cassia-kaneel: de meest voorkomende variëteit van tegenwoordig en wat mensen over het algemeen ‘kaneel’ noemen.

Kaneel wordt gemaakt door de stelen van kaneelbomen te snijden. Vervolgens wordt de binnenbast verwijderd en de houtachtige delen verwijderd. Als het opdroogt vormt het reepjes die opkrullen, dit worden kaneelstokjes genoemd. Deze stokjes kunnen dan weer worden gemalen tot kaneelpoeder.

De geur en smaak van kaneel zijn te danken aan het olieachtige deel, dat is namelijk zeer hoog is in de samengestelde kaneelaldehyde (2). Wetenschappers zijn van mening dat deze stof verantwoordelijk is voor de toegeschreven positieve effecten van kaneel.

2. Rijk aan antioxidanten

Antioxidanten beschermen je lichaam tegen oxidatieve schade, dat wordt veroorzaakt door vrije radicalen. Kaneel is mede zo gezond omdat het boordevol krachtige antioxidanten, zoals polyfenolen zit (3, 4, 5).

In een studie die de antioxiderende werking van 26 kruiden vergeleek, eindigde kaneel als de duidelijke winnaar. Kaneel overtrof zelfs “superfoods” als knoflook en oregano (6).

Wist je dat: Het is zelfs zo krachtig dat kaneel kan worden gebruikt als een natuurlijk conserveermiddel voor levensmiddelen (7).

3. Ontstekingsremmend

Een ontsteking is een reactie van het lichaam. Het is een normale afweerreactie van het lichaam op lichaamsvreemde stoffen of beschadiging van weefsel.

Het doel van een ontsteking is om infecties te bestrijden en weefselschade te herstellen. Een ontsteking is vaak het gevolg van een infectie. Een ontsteking kan een probleem worden als het chronisch is en gericht is tegen de eigen weefsels van het lichaam.

Kaneel kan in dit opzicht nuttig zijn. Studies tonen namelijk aan dat dit specerij, door de antioxidanten, krachtige ontstekingsremmende eigenschappen heeft (8, 9).

4. Verlaagt het risico op hartaandoeningen

Kaneel wordt in verband gebracht met een verminderd risico op hartaandoeningen. Hartaandoeningen zijn wereldwijd nog steeds de meest voorkomende oorzaak van overlijden.

Bij mensen met diabetes type 2 is aangetoond dat 1 gram (ongeveer een halve theelepel) kaneel per dag gunstige effecten heeft. Kaneel verlaagt namelijk het totaal cholesterolgehalte, het “slechte” LDL-cholesterol en triglyceriden. Tot slot blijft het “goede” HDL-cholesterol stabiel (10).

Recentelijk is aangetoond dat een kaneeldosis van slechts 120 mg per dag deze effecten kan hebben. In deze studie verhoogde kaneel ook het “goede” HDL-cholesterolgehalte (11).

Al met al lijkt het er dus sterk op dat kaneel het risico op hartaandoeningen kan verminderen. We kunnen wel stellen dat kaneel gezond is!

5. Verlaagt de bloedsuikerspiegel

Kaneel staat bekend om zijn bloedsuikerverlagende eigenschappen. Er is aangetoond dat kaneel de hoeveelheid glucose, die de bloedbaan na een maaltijd binnenkomt, vermindert. Hierdoor wordt de afbraak van koolhydraten in het spijsverteringskanaal vertraagd (12, 13).

Ten tweede kan een verbinding in kaneel op cellen inwerken door insuline na te bootsen (14, 15). Dit verbetert de opname van glucose door de cellen.

Meerdere studies bij mensen hebben de anti-diabetische effecten van kaneel bevestigd. Het zou de bloedsuikerspiegel met 10-29% kunnen verlagen (16, 17, 18). De effectieve dosis is 1-6 gram (ongeveer 0,5-2 theelepels) kaneel per dag.

Heb je de 9 voordelen van avocado al gelezen?

6. Goed voor de hersenen

Neurodegeneratieve ziekten worden gekenmerkt door progressief verlies van de structuur of functie van hersencellen. De ziekte van Alzheimer en Parkinson zijn twee van de meest voorkomende soorten.

Twee verbindingen in kaneel lijken de opbouw van een eiwit genaamd tau in de hersenen te remmen. Dit is een van de kenmerken voor de ziekte van Alzheimer (19, 20, 21).

In een onderzoek bij muizen met de ziekte van Parkinson hielp kaneel bij het beschermen van neurone. Ook verbeterde het de motorische functies (22). Let op: Deze effecten moeten bij mensen verder worden bestudeerd.

7. Mogelijk effectief tegen kanker

Kanker is een ernstige ziekte die wordt gekenmerkt door ongecontroleerde celgroei. Kaneel is bestudeerd vanwege mogelijk positieve effecten tegen kanker.

Het bewijs is echter wel beperkt. Een aantal studies suggereert dat kaneelextract mogelijk bescherming biedt tegen kanker (23, 24, 25, 26, 27)

Dit komt waarschijnlijk doordat het de groei van kankercellen en de vorming van bloedvaten in tumoren kan verminderen. Kaneelextract lijkt giftig te zijn voor kankercellen, waardoor celdood ontstaat.

Een onderzoek bij muizen met darmkanker toonde aan dat kaneel beschermt tegen verdere kankergroei (28). Deze bevindingen worden ondersteunt door reageerbuisexperimenten. Die tonen namelijk aan dat kaneel beschermende stoffen in darmcellen activeert (29).

Let op: Meer onderzoek is nodig!

8. Bestrijdt schimmelinfecties

Cinnamaldehyde (kaneelolie) is een van de belangrijkste bestanddelen van kaneel. Het namelijk helpen om verschillende soorten infecties te bestrijden.

Van kaneelolie is aangetoond dat het luchtweginfecties effectief behandelt. Ook kan het de groei van bepaalde bacteriën remmen, waaronder Listeria en Salmonella (30, 31).

Het bewijs is echter beperkt en tot nu toe is niet aangetoond dat kaneel infecties elders in het lichaam ook vermindert.

De antimicrobiële effecten van kaneel kunnen ook tandbederf helpen voorkomen. Tot slot kan kaneel een slechte adem verminderen (32, 33).

Welke kaneel gebruiken?

Niet alle kaneel is hetzelfde.

De Cassia-variant bevat aanzienlijke hoeveelheden van een stof genaamd coumarine, waarvan wordt aangenomen dat deze in grote doses schadelijk is.

Alle kaneel heeft in principe gezondheidsvoordelen, maar Cassia kan dus in grote hoeveelheden problemen veroorzaken vanwege het hoge coumarinegehalte.

Ceylon (“echte” kaneel) is in dit opzicht veel beter. Studies tonen aan dat het veel lager is in coumarine dan de Cassia-variant (34).

Helaas is de meeste kaneel die in supermarkten te vinden is, de goedkopere Cassia-variant.

Samenvatting

Kaneel is erg gezond! Dit maakt het een van de lekkerste en gezondste specerij ter wereld.

Het kan de bloedsuikerspiegel verlagen, risicofactoren voor hartziekten verminderen en heeft een hoop andere indrukwekkende gezondheidsvoordelen.

Zorg ervoor dat je Ceylon-kaneel gebruikt of houd het bij kleine doses als je de Cassia variant gebruikt.

Lees hier waarom avocado zo gezond is!

Kaneel FAQ

Is kaneel gezond

Ja kaneel is erg gezond! Het kan namelijk de bloedsuikerspiegel verlagen, risicofactoren voor hartziekten verminderen en heeft een hoop andere indrukwekkende gezondheidsvoordelen.

Waar komt kaneel vandaan

Oorspronkelijk komt de kaneelboom uit Ceylon (nu Sri Lanka). Tegenwoordig is kaneel ook te vinden in o.a. Vietnam, Indonesië en China. Daar produceren ze een ander soort kaneel. 

Wat is kaneel

Kaneel is een specerij. Het wordt gemaakt van de binnenbast (van de scheuten) van een kaneelboom. Er bestaan vele varianten, maar de belangrijkste zijn de ceylonkaneel (echte kaneel) en de Cassia variant

Kaneel en zwanger

Kaneel kan veilig worden geconsumeerd tijdens de zwangerschap wanneer het beperkt is tot smaakstof. Gebruik het niet overmatig, of overleg dit eerst met een arts.

Voedingsweetjes draait op SYS PlatformSYS Platform - Websites voor coaches