voedingsweetjes-logo

Hoeveel calorieën zit er in een ei? Lees het hier

voedingsweetjes
Deel op facebook
Deel op twitter
Deel op linkedin

Hoeveel calorieën zit er in een ei? Lees het hier

Hoeveel calorieën zit er in een ei?🥚 Het antwoord is 76 calorieën (gemiddeld, per stuk van 59 gram).

  • Kippen ei, gekookt (per stuk van 59 gram): 76 calorieën 
  • Kippen ei, gebakken (per stuk van 59 gram): 130 calorieën 
  • Maïs, kippen ei, gekookt (per stuk van 59 gram): 80 calorieën
  • Biologisch, kippen ei, gekookt (per stuk van 59 gram): 87 calorieën

Een ei (maat M) weegt gemiddeld 59 gram, deze gewichten kunnen uiteraard variëren per ei.

Door het toevoegen van bereidingsvetten bevat een gebakken ei meer calorieën dan een gekookt ei.

Tip: bewaren in de doos, dan drogen ze niet uit en blijven ze langer goed

 

Gekookt ei 🥚

Voedingswaarde per stuk (59 g) gekookt:

  • Calorieën: 76
  • Eiwit: 7,3 g
  • Vet: 5,2 g
  • Koolhydraten: 0 g
  • Vezel: 0 g

Voedingswaarde per 100 g gekookt:

  • Calorieën: 128
  • Eiwit: 12,3 g
  • Vet: 8,8 g
  • Koolhydraten: 0 g
  • Vezel: 0g

 

 

Gebakken ei 🥚

Voedingswaarde per stuk (59 g), gebakken:

  • Calorieën: 130
  • Eiwit: 8,5 g
  • Vet: 10,4 g
  • Koolhydraten: 0,5 g
  • Vezel: 0 g

Voedingswaarde per 100 gram, gebakken:

  • Calorieën: 220
  • Eiwit: 14,4 g
  • Vet: 17,6 g
  • Koolhydraten: 0,9 g
  • Vezel: 0 g

Zelf berekenen?

Je kan de calorieën voor een gekookt (of gebakken) ei simpel berekenen door 128 x het gewicht te doen. Als een ei 70 gram weegt, doe je 128 calorieën * 0,7 = 90 calorieën 😉

Bron: NEVO Tabel (RIVM)

 

Hardgekookt ei tijd

Om een ei hardgekookt te krijgen moet je ‘m 10 minuten koken. Reken voor een half zacht gekookt ei op 8 a 9 minuten.

 

Eieren in koelkast

Bewaar eieren altijd in de koelkast! 

Eieren kun je het beste in de koelkast bewaren.

Bij een koude temperatuur blijven eieren langer vers en wordt de groei van bacteriën geremd.

 

Waarom ligt een ei in de supermarkt dan buiten de koelkast?

  • Als het ei vochtig wordt kunnen schadelijke bacteriën sneller groeien.
  • Als de eieren in de winkel in de koeling zouden staan en je neemt ze vervolgens in een boodschappentas mee naar huis, dan treedt er door het temperatuurverschil condensvorming op.
  • Door eieren in de supermarkt buiten de koeling te bewaren is de kans op condensvorming door temperatuurverschil minder groot.
  • Hierdoor blijven de eieren langer goed en krijgen schadelijke bacteriën minder kans.

 

Zoveel calorieën zitten er in een biertje

 

 

Volg jij Voedingsweetjes al op Instagram?

 

Voedingsweetjes draait op SYS PlatformSYS Platform - Websites voor coaches