voedingsweetjes-logo

Granaatappelpitjes gezond? Lees hier 4 voordelen!

voedingsweetjes

Waarom je meer granaatappelpitjes zou moeten eten

Granaatappelpitjes zijn gezond! Ze zijn rijk aan antioxidanten en wordt al eeuwenlang gebruikt als voedsel en medicijn. Ook bevat het veel vitaminen, mineralen en vezels, waardoor het goed voor je is.

De granaatappel komt oorspronkelijk uit Iran en werd daar voor het eerst geteeld. Het woord “granaatappel” komt dan ook van het oude Iraanse woord “pamrana” dat appel met veel pitjes betekent.

Een middelgrote granaatappel heeft ongeveer 200 pitjes. Granaatappel is het hele jaar door verkrijgbaar in verschillende vormen, zoals sap, zaadjes of gebottelde pulp. Hier volgen enkele voordelen van granaatappel:

 

Rijk aan antioxidanten

Een van de redenen waarom granaatappel gezond is vanwege de vele antioxidanten. Deze helpen bij het bestrijden van vrije radicalen die ziekten kunnen veroorzaken. Granaatappel bevat punicalagines als antioxidanten die oxidatieve stress helpen verminderen en schade aan je DNA voorkomen.

Granaatappel heeft ook anthocyanen, die voorkomen in rood, blauw en paars gekleurd voedsel dat helpt je hart en bloedvaten gezond te houden. Regelmatige consumptie van granaatappelsap zou mogelijk een positief effect hebben op de antioxidantstatus.

 

Helpt ontstekingen te bestrijden

Ontsteking is een proces waarbij het lichaam zichzelf geneest bij een verwonding of beschadiging. Maar als de ontsteking ongecontroleerd blijft, kan het ziekten als artritis en kanker veroorzaken. Granaatappel bevat punicalagine, een stof die ontstekingsremmende eigenschappen heeft.

Dit betekent dat het zwellingen kan verminderen en auto-immuunziekten zoals artritis mogelijk kan bestrijden. Granaatappel wordt al eeuwenlang gebruikt als middel tegen ontstekingen, en verschillende studies hebben aangetoond dat het mogelijk gunstig kan zijn voor de behandeling van ontstekingsziekten.

Granaatappel is rijk aan anthocyanen, die ontstekingsremmende eigenschappen hebben. Ze kunnen mogelijk de symptomen van gastro-intestinale ziekten zoals colitis ulcerosa, de ziekte van Crohn en het prikkelbare darmsyndroom verminderen.

 

Goed voor het hart

Granaatappel is goed voor je hart omdat het punicalagine en anthocyanen bevat, wat antioxidanten zijn die hart– en vaatziekten kunnen voorkomen.

Uit onderzoek blijkt dat granaatappelsap mogelijk een positief effect heeft op het hart. Granaatappel bleek het ‘slechte’ cholesterol (LDL) te verlagen en het ‘goede’ cholesterol (HDL) te verhogen, die beide gunstig zijn voor het hart. Mogelijk kan de granaatappel ook de bloeddruk te verlagen.

 

Stimuleert het immuunsysteem

Granaatappel is rijk aan vitamine C en andere antioxidanten die je immuunsysteem stimuleren. Dit kan mogelijk infecties helpen voorkomen en bestrijden.

Granaatappel bevat anthocyanen, catechinen en resveratrol, verbindingen die antioxiderende en ontstekingsremmende eigenschappen hebben.

Deze verbindingen voorkomen de groei van bacteriën en virussen en kunnen de celbeschadiging mogelijk verminderen. Granaatappel wordt gebruikt als middel tegen verschillende soorten infecties en het prikkelbare darmsyndroom.

 

Andere voordelen

Een ander voordeel van het toevoegen van granaatappel aan je dieet is dat het een lage glycemische index heeft en goed is voor je darmgezondheid. Resveratrol, een stof die voorkomt in granaatappel, heeft ontstekingsremmende eigenschappen, wat kan helpen bij het prikkelbare darmsyndroom.

Granaatappel is ook goed voor je huid, haar en nagels. Ook is granaatappel een rijke bron van vitamine K. Deze vitamine is essentieel voor de bloedstolling en daarom belangrijk voor mensen die bloedverdunners nemen. Granaatappelpitjes zijn een goede bron van ijzer, wat onder andere belangrijk is voor kinderen en zwangere vrouwen. IJzer is nodig voor een goede groei en ontwikkeling.

 

Voedingswaarde granaatappelpitjes

Deze waarden gelden voor het onbereide product

Soort Per 100 Gram
Energie 389 kJ (92 kcal)
Vet 1.1 g
waarvan verzadigd 0.2 g
waarvan onverzadigd 0.2 g
Koolhydraten 17 g
waarvan suikers 12 g
Voedingsvezel 4 g
Eiwitten 1.6 g
Zout 0 g

Bron: AH.nl

Hoe kan ik genieten van de voordelen van granaatappel?

Er zijn veel manieren om van de voordelen van granaatappel te genieten.

  • Toevoegen aan salades, smoothies of granola
  • Door yoghurt of havermout mengen
  • Je kunt ook sap toevoegen aan je yoghurt of havermout, of het met water drinken
  • De granaatappelpitjes eten, dat zijn de eetbare zaadjes binnenin de granaatappel
  • Granaatappelsap drinken

Conclusie

Granaatappelpitjes zijn rijk aan antioxidanten en wordt al eeuwenlang gebruikt als voedsel en medicijn.

Het bevat vitaminen, mineralen en vezels, waardoor het goed voor je is. Granaatappel is rijk aan antioxidanten en helpt vrije radicalen te bestrijden die ziekten kunnen veroorzaken.

Het heeft ook ontstekingsremmende eigenschappen, die mogelijk kunnen helpen zwellingen te verminderen en auto-immuunziekten zoals artritis te bestrijden.

Granaatappel is ook goed voor je hart, stimuleert je immuunsysteem en heeft voordelen voor je huid, haar en nagels. Er zijn veel manieren om van de voordelen van granaatappel te genieten.

Nu weet je waarom je granaatappelpitjes gezond zijn en misschien wel vaker aan je eetpatroon zou moeten toevoegen 😉

 

Volg je Voedingsweetjes al op Instagram?
Voedingsweetjes draait op SYS PlatformSYS Platform - Websites voor coaches