voedingsweetjes-logo

Granaatappel gezond? 12 bewezen voordelen!

voedingsweetjes

Granaatappel is gezond! Ze behoren zelfs tot de gezondste vruchten.

Ze bevatten een scala aan heilzame plantaardige stoffen. Studies hebben aangetoond dat ze verschillende voordelen voor het lichaam kunnen hebben. Zo kunnen ze het risico op verschillende ziekten mogelijk verlagen (1).

Lees snel verder voor de 12 wetenschappelijk onderbouwde gezondheidsvoordelen van granaatappel!

1. Vol belangrijke voedingsstoffen

De granaatappel, of Punica granatum, is een struik die rode vruchten voortbrengt (1).

De granaatappel, gecategoriseerd als een bes, heeft een diameter van ongeveer 5 tot 12 cm. Het is rood van kleur, rond en lijkt een beetje op een rode appel met een bloemvormige steel.

De schil van de granaatappel is dik en oneetbaar, maar er zitten honderden eetbare zaden/pitjes in. Elk zaadje is omgeven door een rode, sappige en zoete bedekking.

De zaden en pitjes zijn de eetbare delen van de vrucht. Zo kunnen ze rauw gegeten worden, ook wordt het verwerkt tot granaatappelsap. De schil is niet eetbaar.

Granaatappels hebben een indrukwekkend voedingsprofiel, een portie van 100 gram bevat (2):

  • Calorieën: 91 kcal
  • Eiwit: 1,0 gram
  • Koolhydraten: 17,0 gram
  • Vezels: 3,4 gram
  • Vet: 1,0 gram
  • Vitamine C: 9,3% van de Aanbevolen Dagelijkse Hoeveelheid (ADH)
  • Vitamine K: 18,2% van de ADH voor vrouwen
  • Kalium: 6,3% van de Adequate Inname (AI)

Granaatappels blinken echter echt uit in hun rijkdom aan krachtige plantaardige stoffen, waarvan sommige krachtige geneeskrachtige eigenschappen hebben.

2. Geneeskrachtige eigenschappen

Granaatappels bevatten twee unieke stoffen die verantwoordelijk zijn voor de meeste gezondheidsvoordelen:

1. Punicalagin (punicalagins)

Punicalagins zijn extreem krachtige antioxidanten die worden aangetroffen in granaatappelsap en schil.

Ze zijn zo krachtig dat granaatappelsap drie keer zoveel antioxiderende werking heeft als rode wijn en groene thee (3).

Granaatappelextract en -poeder worden meestal gemaakt van de schil, vanwege het hoge gehalte aan antioxidanten en punicalagine.

2. Punisch zuur (punicic acid)

Punische zuur, gevonden in granaatappelzaadolie, is het belangrijkste vetzuur in de zaadjes.

Het is een soort geconjugeerd linolzuur met krachtige biologische effecten.

3. Ontstekingsremmend

Chronische ontstekingen zijn een van de belangrijkste oorzaken van veel ernstige ziekten.

Dit omvat hartaandoeningen, kanker, diabetes type 2, de ziekte van Alzheimer en zelfs obesitas.

Granaatappels hebben krachtige ontstekingsremmende eigenschappen, die grotendeels worden gemedieerd door de antioxiderende eigenschappen van de punicalagines.

Uit reageerbuisstudies is gebleken dat ze de ontstekingsactiviteit in het spijsverteringskanaal kunnen verminderen, evenals in borstkanker en darmkankercellen (4, 5, 6).

Uit een 12 weken durend onderzoek bij mensen met diabetes bleek dat 1,1 kopjes (250 ml) granaatappelsap per dag de ontstekingsmarkers CRP en interleukine-6 met respectievelijk 32% en 30% verlaagden (7).

Granaatappel is dus een uitstekende aanvulling op het dieet als je ontstekingen wilt verminderen.

4. Mogelijk effectief tegen prostaatkanker

Prostaatkanker is helaas een veel voorkomende vorm van kanker bij mannen.

Studies suggereren dat granaatappelextract de reproductie van kankercellen kan vertragen en zelfs apoptose (celdood) in kankercellen kan induceren (8, 9).

Het prostaatspecifieke antigeen (PSA) is een bloedmarker voor prostaatkanker.

Mannen van wie de PSA-waarden in korte tijd verdubbelen, lopen een verhoogd risico op prostaatkanker.

Interessant is dat uit een humane studie bleek dat het drinken van 237 ml granaatappelsap per dag de PSA-verdubbelingstijd verlengde van 15 maanden naar 54 maanden – een ”positieve” toename (10).

Een vervolgstudie vond vergelijkbare verbeteringen met behulp van een type granaatappelextract genaamd POMx (11). Nog niet overtuigd dat granaatappel gezond is? Lees snel verder!

Lees hier: de 5 gezondheidsvoordelen van bleekselderij!

5. Preventief tegen borstkanker

Borstkanker is helaas een van de meest voorkomende vormen van kanker bij vrouwen.

Granaatappelextract kan de reproductie van borstkankercellen remmen en zelfs sommige ervan doden (12, 13, 14).

Let op: Het bewijs is momenteel echter beperkt tot laboratoriumonderzoeken. Er is meer onderzoek nodig voordat er claims kunnen worden ingediend!

6. Verlaagt de bloeddruk

Hoge bloeddruk (hypertensie) is een van de belangrijkste oorzaken van hartaanvallen en beroertes.

In één onderzoek hadden mensen met hypertensie een significante verlaging van de bloeddruk na het dagelijks consumeren van 150 ml granaatappelsap gedurende twee weken (15).

Andere studies hebben vergelijkbare effecten gevonden, vooral voor de systolische (bovendruk) bloeddruk, die het hoogste getal is bij een bloeddrukmeting (16, 17).

7. Tegen artritis en gewrichtspijn

Artritis is een veel voorkomend probleem in westerse landen.

Er zijn veel verschillende soorten, maar de meeste hebben betrekking op een vorm van ontsteking in de gewrichten.

Aangezien de plantaardige stoffen in granaatappel ontstekingsremmende effecten hebben, is het misschien logisch dat ze ook kunnen helpen bij de behandeling van artritis.

Onderzoeken suggereren dat granaatappelextract enzymen kan blokkeren waarvan bekend is dat ze gewrichten beschadigen bij mensen met artrose (18, 19).

Van dit extract is ook aangetoond dat het artritis bij muizen verlicht, maar het bewijs van menselijk onderzoek is tot dusver zeer beperkt (20, 21).

8. Verlaagt risico op hartaandoeningen

Hartaandoeningen zijn momenteel de meest voorkomende oorzaak van vroegtijdig overlijden ter wereld (22).

Het is een gecompliceerde ziekte, aangedreven door veel verschillende factoren.

Punische zuur, het belangrijkste vetzuur in granaatappel, kan helpen beschermen tegen verschillende stappen in het hartziekteproces.

Een onderzoek van 4 weken bij 51 mensen met hoge triglycerideniveaus toonde aan dat 800 mg granaatappelzaadolie per dag de triglyceriden significant verlaagde en de triglyceride-HDL-verhouding verbeterde (23).

In een andere studie werd gekeken naar de effecten van granaatappelsap bij mensen met diabetes type 2 en een hoog cholesterolgehalte. Ze constateerden een aanzienlijke verlaging van het “slechte” LDL-cholesterol, evenals andere verbeteringen (24).

Van granaatappelsap is ook aangetoond, in zowel dier- als mensstudies, dat het LDL-cholesteroldeeltjes beschermt tegen oxidatie, een van de belangrijkste stappen ”op weg naar” hartaandoeningen (25, 26, 27, 28).

Tot slot concludeerde een onderzoeksanalyse dat granaatappelsap de hoge bloeddruk verlaagt, wat een belangrijke risicofactor is voor hartaandoeningen (29). Mede hierdoor is granaatappel zo gezond!

Inspiratie voor goede voornemens nodig? Deze 23 zijn haalbaar!

9. Mogelijk effectief bij erectiestoornissen

Oxidatieve schade kan de bloedstroom in alle delen van het lichaam verminderen, inclusief erectiel weefsel.

Van granaatappelsap is aangetoond dat het de bloedstroom en erectiele respons bij konijnen helpt verhogen (30).

In een onderzoek onder 53 mannen met erectiestoornissen leek granaatappel enig voordeel te hebben, maar het werd niet significant aangetoond (31).

10. Granaatappel kan helpen bij het bestrijden van bacteriële en schimmelinfecties

De plantaardige stoffen in granaatappel kunnen mogelijk schadelijke micro-organismen bestrijden (32).

Zo is er bijvoorbeeld aangetoond dat ze sommige soorten bacteriën bestrijden, evenals de gist Candida albicans (33, 34).

De antibacteriële en schimmelwerende effecten kunnen ook effectief zijn tegen infecties en ontstekingen in de mond. Dit omvat aandoeningen zoals gingivitis, parodontitis en stomatitis in het kunstgebit (35, 36).

11. Verbetert het geheugen

Er zijn aanwijzingen dat granaatappel het geheugen kan verbeteren.

Een studie bij patiënten wees uit dat 2 gram granaatappelextract tekorten in het geheugen na de operatie voorkwam (37).

Een ander onderzoek onder 28 ouderen met geheugenklachten wees uit dat 237 ml granaatappelsap per dag de markers van verbaal en visueel geheugen aanzienlijk verbeterde (38).

Studies bij muizen suggereren ook dat granaatappel kan helpen bij het bestrijden van de ziekte van Alzheimer (39).

12. Goed voor sporters

Granaatappel is mede zo gezond omdat het rijk is aan voedingsnitraten. Hiervan is aangetoond dat ze de trainingsprestaties verbeteren.

Een onderzoek onder 19 atleten die op een loopband liepen, toonde aan dat één gram granaatappelextract 30 minuten voor de training de bloedstroom aanzienlijk verbeterde, waardoor het begin van vermoeidheid werd vertraagd en de trainingsefficiëntie werd verhoogd (40).

Let op: Er is meer onderzoek nodig, maar het lijkt erop dat granaatappelachtige bieten gunstig kunnen zijn voor de fysieke prestaties!

Samenvatting

Granaatappel is gezond! Ze zijn een van de gezondste voedingsmiddelen ter wereld, boordevol voedingsstoffen en krachtige plantaardige stoffen.

Ze hebben uiteenlopende voordelen en kunnen het risico op verschillende ernstige ziekten helpen verminderen, waaronder hartaandoeningen, kanker, artritis en andere ontstekingsaandoeningen.

Bovendien kunnen ze het geheugen en trainingsprestaties een boost geven.

Als je wilt profiteren van de vele gezondheidsvoordelen die granaatappels te bieden hebben, eet dan de pitjes of drink granaatappelsap.

Lees hier: de voordelen & voedingswaarde van cashewnoten

Voedingsweetjes draait op SYS PlatformSYS Platform - Websites voor coaches