voedingsweetjes-logo

Waarom Gember gezond is! 10 redenen (#3 is top!)

voedingsweetjes
Deel op facebook
Deel op twitter
Deel op linkedin

Waarom Gember gezond is! 10 redenen (#3 is top!)

Waarom is gember gezond?

Omdat het boordevol voedingsstoffen zit die krachtige voordelen hebben voor je lichaam! Hier zijn 10 gezondheidsvoordelen van gember.

Alle voordelen zijn wetenschappelijk onderbouwd, de bron staat tussen haakjes.

Lees snel verder om erachter te komen waarom gember gezond is!

 

1. Geneeskrachtige eigenschappen

Gember is een bloeiende plant afkomstig uit China. Het behoort tot de familie Zingiber officinale en is nauw verwant aan kurkuma, kardemom en laos. 

Gember heeft een lange geschiedenis van gebruik in verschillende vormen van traditionele / alternatieve geneeswijzen. Enkele voorbeelden:

Het is een veel voorkomend ingrediënt in recepten. Het kan vers, gedroogd, in poedervorm, als olie of sap gebruikt worden.

De unieke geur en smaak van gember komen van natuurlijke oliën, de belangrijkste daarvan is gingerol. Gingerol is de belangrijkste bioactieve stof in gember. Het is verantwoordelijk voor veel geneeskrachtige eigenschappen (1).

Conclusie: Gember is een populair kruid. Het bevat veel gingerol, een stof met krachtige ontstekingsremmende en anti-oxiderende eigenschappen.

2. Helpt mogelijk tegen misselijkheid

Gember lijkt effectief te zijn tegen misselijkheid (2). Vroeger werd het gebruik als middel tegen zeeziekte en er zijn aanwijzingen dat het net zo effectief kan zijn als medicatie (3).

Gember kan misselijkheid na een operatie verlichten (4, 5).

 • Maar het is misschien wel het meest effectief bij zwangerschapsmisselijkheid.
 • Volgens een overzicht van 12 onderzoeken met in totaal 1278 zwangere vrouwen, kan 1,1-1,5 gram gember de symptomen van misselijkheid aanzienlijk verminderen (6).

Let op: Raadpleeg een arts bij grote hoeveelheden tijdens de zwangerschap!

Conclusie: 1-1,5 gram gember kan verschillende soorten misselijkheid helpen voorkomen. Dit geldt voor zeeziekte, misselijkheid na chemotherapie, misselijkheid na een operatie en ochtendmisselijkheid.

3. Goed tegen spierpijn

Van gember is aangetoond dat het effectief is tegen spierpijn

 • In één onderzoek, waarbij 11 dagen 2 gram gember per dag geconsumeerd werd, verminderde de spierpijn aanzienlijk (7).

Gember heeft niet direct impact, maar kan effectief zijn in het verminderen van spierpijn (8). Deze effecten worden mogelijk veroorzaakt door de ontstekingsremmende eigenschappen.

Conclusie: Gember lijkt effectief te zijn in het verminderen van de dagelijkse progressie van spierpijn en kan door inspanning veroorzaakte spierpijn verminderen. Ben je nog niet overtuigd dat gember gezond is? Lees snel verder!

 

4. Mogelijk effectief tegen artrose

Artrose is een veel voorkomend probleem. Het gaat om achteruitgang van de gewrichten in het lichaam, wat leidt tot symptomen zoals gewrichtspijn en stijfheid.

 • In een studie onder 247 mensen met artrose, hadden degenen die gemberextract namen minder pijn. Hierdoor hadden ze minder pijnstillers nodig (9).

Een andere studie toonde aan dat een combinatie van gember, mastiek, kaneel en sesamolie de pijn en stijfheid bij patiënten met artrose kan verminderen bij topicale (=lokaal op de huid) toepassing (10).

5. Goed voor de spijsvertering

Indigestie (dyspepsie) is een verstoring in het spijsverteringssysteem, waarbij voornamelijk maagklachten optreden. Hierbij kan terugkerende pijn in het bovenste deel van de maag voorkomen. Veelal wordt er gesproken over een opgeblazen gevoel.

Er is aangetoond dat gember het ledigen van de maag versnelt bij mensen met deze aandoening. Soep waar gember in verwerkt zat verkortte de tijd die nodig was om de maag te ledigen van 16 naar 12 minuten (11).

 • In een onderzoek onder 24 gezonde personen versnelde 1,2 gram gemberpoeder (voor een maaltijd) de maaglediging met 50% (12).

Conclusie: Gember lijkt het ledigen van de maag te versnellen, wat gunstig kan zijn voor mensen met indigestie en aanverwant maagongemak.

Ook interessant: 9 voordelen van watermeloen!

6. Kan menstruatiepijn verminderen

Menstruatiepijn (dysmenorroe) is pijn tijdens de menstruatiecyclus van een vrouw. Een van de traditionele toepassingen van gember is als pijnstilling.

 • In één onderzoek kregen 150 vrouwen de instructie om gedurende de eerste 3 dagen van de menstruatie 1 gram gemberpoeder per dag in te nemen (13).
 • Gember wist de pijn even effectief te verminderen als de medicijnen mefenaminezuur en ibuprofen.

7. Gember kan het cholesterolgehalte verlagen

Hoog LDL cholesterol (het ‘slechte’ cholesterol) wordt in verband gebracht met een verhoogd risico op hartaandoeningen. Voeding kan een grote invloed hebben op het LDL-gehalte.

 • In een onderzoek van 45 dagen onder 85 personen (met een hoog cholesterolgehalte) zorge 3 gram gemberpoeder voor een significante verlaging van de meeste cholesterolniveaus (14).

Dit wordt ondersteund door een studie bij ratten, omdat gemberextract het LDL-cholesterol in dezelfde mate verlaagde als het medicijn atorvastatine (15). Beide onderzoeken toonden ook een verlaging van het totale cholesterol en triglyceriden in het bloed.

Conclusie: Er is enig bewijs, zowel bij dieren als bij mensen, dat gember kan leiden tot aanzienlijke verlagingen van LDL-cholesterol en triglyceriden in het bloed. Dit maakt gember gezond.

8. Kan mogelijk kanker voorkomen

Kanker is een zeer ernstige ziekte die wordt gekenmerkt door ongecontroleerde groei van cellen. Gemberextract is onderzocht als alternatieve behandeling voor verschillende vormen van kanker.

De geneeskrachtige eigenschappen tegen kanker worden toegeschreven aan 6-gingerol. Dit is een stof die in grote hoeveelheden wordt aangetroffen in gember (16, 17). 

 • In een onderzoek bij 30 personen verminderde 2 gram gemberextract per dag ontstekingen in de dikke darm aanzienlijk (18).
 • Een vervolgonderzoek bij personen met een hoog risico op darmkanker bevestigde deze bevindingen echter niet (19).

Er zijn enkele, beperkte (!), aanwijzingen dat gember effectief kan zijn tegen alvleesklierkanker, borstkanker en eierstokkanker. Maar meer onderzoek is nodig (20, 21, 22).

Conclusie: Gember bevat een stof genaamd 6-gingerol, die mogelijk beschermende effecten heeft tegen kanker. Dit moet echter veel meer worden bestudeerd.

Ook interessant: IJzer tekort symptomen

9. Verbetert de hersenfunctie

Oxidatieve stress en chronische ontstekingen kunnen het verouderingsproces versnellen. Ze worden beschouwd als een van de belangrijkste oorzaken van de ziekte van Alzheimer en cognitieve achteruitgang.

Sommige onderzoeken bij dieren suggereren dat de antioxidanten en bioactieve stoffen in gember ontstekingsreacties in de hersenen kunnen remmen (23).

 • Er zijn ook aanwijzingen dat gember de hersenfunctie kan verbeteren. In een onderzoek onder 60 vrouwen (van middelbare leeftijd) bleek gemberextract de reactietijd en het werkgeheugen te verbeteren (24).

Ook zijn er onderzoeken bij dieren die aantonen dat gember kan beschermen tegen (leeftijdsgebonden) achteruitgang van de hersenfunctie (25, 26, 27).

Conclusie: Studies suggereren dat gember kan beschermen tegen schade aan de hersenen. Het kan mogelijk ook de hersenfunctie bij oudere vrouwen verbeteren.

10. Helpt infecties bestrijden

Gingerol, de bio-actieve stof in gember, kan het risico op infecties helpen verminderen. Gemberextract kan zelfs de groei van verschillende soorten bacteriën remmen (28, 29).

Ook is het zeer effectief tegen de orale bacteriën die verband houden met ontstekingen in het tandvlees, zoals gingivitis en parodontitis (30).

Tot slot is verse gember mogelijk ook effectief tegen het RSV-virus, een veelvoorkomende oorzaak van luchtweginfecties (31). Hopelijk weet nu je beter waarom gember gezond is.

Verse gemberthee maken?

Gember FAQ

Waar is gember goed voor?

Gember is erg gezond. Het is onder andere goed tegen misselijkheid, spierpijn en menstruatiepijn. Verder is het mogelijk preventief tegen kanker.

Hoe maak je gember thee?

Gember thee kan gemaakt worden met dunne plakjes gember en heet water. Gebruik hiervoor water van 80 graden, zo komt de gember het beste tot zijn recht. Meer gember geeft een pittigere smaak aan je thee.

Hoe bewaar je gember?

Gember kun je prima buiten de koelkast bewaren, als je er al een stukje van hebt gesneden dan is de kans groot dat de buitenkant een beetje uitdroogt. Dit is geen probleem, snijd bij gebruik dat stukje eraf. Gember kan ook in de koelkast bewaard worden, rol het in een keukenpapiertje en stop het in een zakje. Tot slot kun je gember ook invriezen, dit kun je in zijn geheel, plakjes of blokjes doen.

Gember slecht voor tanden?

Gember is niet slecht voor tanden. Het heeft zelfs anti-ontstekingsremmende eigenschappen die de gezonde weefsels rondom de tanden ondersteunen.

Voedingsweetjes draait op SYS PlatformSYS Platform - Websites voor coaches