voedingsweetjes-logo

Eendenkroos (Lemna): zo gezond is het!

voedingsweetjes
Deel op facebook
Deel op twitter
Deel op linkedin

Eendenkroos (Lemna), ook wel waterlinzen genoemd, is een geslacht van vrij op het water drijvende waterplanten uit de familie Araceae (1).

Het is het kleinst bloeiende plantje op aarde en vermeerdert zich erg snel. Ook zit het bombol eiwitten!

Je ziet het vooral in vijvers en sloten. Dat groene spul dat bovenop het water drijft. Eendenkroos wordt nu ook geteeld voor de consumptie. Het zou een prima vleesvervanger kunnen zijn vanwege de eiwitten.

Helaas is het niet mogelijk om het op dit moment te kopen voor consumptie.

Dit komt omdat de EU zeer strenge regels heeft voor nieuwe voedselbronnen. Deze regelgeving geldt voor de zogenaamde novel foods (voeding dat voor 1997 nog niet gegeten werd).

Het onderzoek is afgerond en ingediend, het wachten is op goedkeuring. Meer informatie hierover vind je in een video onderaan dit bericht.

Oorsprong

Eendenkroos (Lemna), komt oorspronkelijk uit Azië, maar komt ook voor in Noord-Amerika

Vanwege zijn vermogen om voedingsstoffen op te nemen wordt het als erg voedzaam beschouwd.

Wist je dat het gebruik van Eendenkroos al is beschreven in een Nederlands kookboek uit 1644 (!)

Gezondheidsvoordelen

Het zit boordevol voedingsstoffen zoals negen essentiële aminozuren, voedingsvezels, polyfenolen, ijzer en zink

Onderzoekers in Israël hebben een eendenkroos ontwikkeld met een hoog eiwitgehalte, genaamd Mankai, dat heeft bewezen een verscheidenheid aan gezondheidsvoordelen te bieden (2).

Verbazingwekkend genoeg bezit eendenkroos ook vitamine B12, waardoor het een van de weinige niet-dierlijke bronnen van vitamine B12 is (3).

Bacteriën en sommige schimmels zijn de enige levensvormen die we kennen die biologisch actieve B12 produceren. Het vinden van B12 in de weefsels van planten duidt erop dat het ofwel door de plant is opgenomen of op de een of andere manier in de planten is geproduceerd.

Recentelijk is er opgemerkt dat eendenkroos overtollige voedingsstoffen efficiënt uit watermassa’s op kan nemen. Hierdoor worden waterwegen schoongemaakt, dit maakt het ook een zeer duurzame plant.

Duurzaamheid

Eendenkroos gebruikt geen agrarisch land. Het kan in een bassin of kas groeien op verdunde mest.

Eendenkroos groeit razendsnel en bevat heel veel eiwit. Met één hectare eendenkroos wordt net zoveel eiwit geproduceerd als met tien hectare soja”, zegt onderzoekster Ingrid van der Meer (4).

De wereldbevolking blijft groeien en naar schatting zijn er in 2050 ruim 9 miljard mensen op aarde. Met name de toenemende mate van vleesconsumptie (in o.a. China) kan voor grote problemen gaan zorgen.

De toenemende vraag naar dierlijke eiwitten (vlees, ei, zuivel etc.) zorgt ervoor dat er ook meer plantaardige eiwitten nodig zijn. Dit komt omdat voor elke kilo dierlijk eiwit er gemiddeld 3-6kg (met een uitschieter naar 11 kg) plantaardig eiwit nodig is.

Voorbeeld: Een koe heeft 11kg soja (plantaardig eiwit) nodig om 1kg vlees te produceren.

Het is dus veel efficiënter om zelf meer plantaardige eiwitten (zoals eendenkroos) te eten.

 
Interessant filmpje van Universiteit van Nederland over Eendenkroos, gepresenteerd door Ingrid van der Meer.
Voedingsweetjes draait op SYS PlatformSYS Platform - Websites voor coaches