voedingsweetjes-logo

De 5 voordelen van Dadels: Waarom dadels zo gezond zijn!

voedingsweetjes
Deel op facebook
Deel op twitter
Deel op linkedin

De 5 voordelen van Dadels: Waarom dadels zo gezond zijn!

Dadels zijn niet alleen een zoete traktatie, ze zitten ook boordevol essentiële vitaminen en mineralen. Deze kleine vruchten zitten boordevol vezels, ijzer, calcium, zink en mangaan.

Wel zijn dadels rijk aan natuurlijke suikers, hier zometeen meer over 😉

Dadels zijn een van de oudste vruchten ter wereld en werden al in 600 na Christus door de Arabieren geteeld. Ze kunnen rauw of gekookt worden gegeten en worden vaak gebruikt in verschillende soorten desserts zoals cakes en fruit- en eiwitrepen.

Lees hieronder de 5 voordelen van dadels! 👇🏻

 

1. Rijk aan vitaminen en mineralen

Dadels zijn rijk aan vitaminen en mineralen, waardoor ze zeer voedzaam zijn.

  • Ze bevatten grote hoeveelheden vitamine B6, die essentieel is voor de afbraak van aminozuren en de aanmaak van nieuwe hormonen.
  • Ze bevatten ook vitamine B2, die een gezond zenuwstelsel ondersteunt en vermoeidheid helpt verminderen.

Dadels zijn ook een goede bron van vitamine C, die het lichaam helpt beschadigde weefsels te herstellen en een gezonde huid, botten en tanden bevordert. Ze bevatten ook kleinere hoeveelheden mineralen zoals zink en mangaan.

 

2. Vezels die de stoelgang bevorderen

Dadels bevatten veel vezels, die een gezonde stoelgang bevorderen, constipatie voorkomen en het cholesterolgehalte mogelijk verlagen.

  • Ze zijn vooral rijk aan oplosbare vezels, die helpen het cholesterolgehalte in het bloed te verlagen door zich te binden met galzuren in het spijsverteringskanaal en overtollig cholesterol uit het lichaam te verwijderen.

Een hoge vezelinname is belangrijk voor mensen met een verhoogd risico op hart- en vaatziekten. Een vezelrijke voeding kan mogelijk het risico op coronaire hartziekten helpen verminderen door het cholesterolgehalte te verlagen, de bloedlipideniveaus te verbeteren en de bloeddruk te verlagen.

 

3. Tijdens het afvallen

Dadels zijn ongelooflijk voedzaam en een geschikt voedingsmiddel om te eten tijdens het afvallen (zoals bijna alles wel 😉).

  • Ze bevatten weinig calorieën maar zijn wel rijk aan natuurlijke suikers. Dadels zijn een goede bron van voedingsvezels, die een vol gevoel geven. Je kunt ze eten als een gezonde snack of toevoegen aan een smoothie of bakgerecht.

 

4. Bescherming tegen hart- en vaatziekten

Dadels zijn rijk aan voedingsvezels, waarvan bekend is dat ze het risico op hart- en vaatziekten verminderen.

  • Vezels kunnen het cholesterolgehalte in het bloed en de bloeddruk verlagen, twee belangrijke risicofactoren voor hartziekten. Voedingsvezels helpen ook om constipatie te voorkomen, wat het risico op hartziekten met mogelijk met 50% kan verminderen.

 

5. Bevordert een goed gezichtsvermogen

Dadels bevatten grote hoeveelheden vitamine A, die essentieel is voor een gezond gezichtsvermogen.

  • Dadels per 100 gram: 3 microgram Vitamine A

Vitamine A is belangrijk voor de gezondheid van het netvlies, het deel van het oog dat licht omzet in elektrische impulsen en essentieel is voor een gezond gezichtsvermogen.

Behalve voor een goed gezichtsvermogen is vitamine A ook belangrijk voor het immuunsysteem en het genezen van wonden.

Dadels bevatten minder vitamine A dan andere voedingsmiddelen zoals wortels, maar bevatten een hogere hoeveelheid dan fruit zoals appels en sinaasappels.

 

Conclusie

Dadels zijn een zeer voedzaam en gezond tussendoortje dat op elk moment van de dag gegeten kan worden. Ik neem het vaak na het sporten vanwege het hoge suikergehalte.

Ze bevatten veel vezels en natuurlijke suikers, zijn rijk aan vitaminen en mineralen, en bevorderen een goed gezichtsvermogen, een gezonde huid en een gezond hart.

Als je op zoek bent naar een zoete snack die rijk is aan voedingsstoffen, dan zijn dadels een geweldige optie. Ze zijn niet alleen lekker maar ook goed voor de gezondheid.

Dus de volgende keer dat je trek hebt in een zoete snack, pak dan een dadel! 😄

 

Volg jij Voedingsweetjes al op Instagram? ✅

Voedingsweetjes draait op SYS PlatformSYS Platform - Websites voor coaches