voedingsweetjes-logo

Alles over cavolo nero: Voedingwaarde, 3 voordelen en tips!

voedingsweetjes

Alles over cavolo nero: Voedingwaarde, 3 voordelen en tips!

cavolo nero

Cavolo nero, ook bekend als zwarte boerenkool of Toscaanse boerenkool, is een uiterst voedzame soort boerenkool die de laatste jaren aan populariteit wint. Hij biedt tal van gezondheidsvoordelen en heeft een kenmerkende aardse smaak. Lees verder voor meer informatie 🙂

 

Wat is het?

Cavolo nero, ook bekend als zwarte boerenkool of Toscaanse boerenkool, is een robuuste en zeer smaakvolle soort boerenkool. Hij heeft donkergroene, bijna zwarte, gekrulde bladeren met een licht bittere smaak. Hij moet niet worden verward met blauwgroene en roodgroene boerenkool, die milder van smaak zijn.

Het is ook minder vezelig dan groene boerenkool, waardoor het een uitstekende keuze is voor mensen die niet van de textuur van gewone boerenkool houden. Cavolo nero is lid van de familie van de Brassicaceae en is verwant aan broccoli, bloemkool en spruitjes. Het is een oude groente die teruggaat tot de 8e eeuw voor Christus. Het wordt nog steeds geteeld en gegeten in Italië, waar het een hoofdbestanddeel van het mediterrane dieet is geworden.

 

Voedingsvoordelen

Cavolo nero is zeer rijk aan vitaminen en mineralen en een zeer goede bron van eiwitten. Eén kopje gekookte cavolo nero levert 16% van je dagelijkse vitamine C-behoefte en 13% van je dagelijkse vitamine Kbehoefte. Vitamine K helpt bij de bloedstolling en het reguleren van je bloeddruk. Het helpt je ook om calcium beter op te nemen.

Vitamine C is belangrijk voor je immuunsysteem, ijzeropname en de vorming van collageen. Verder is vitamine A is essentieel voor je gezichtsvermogen en reproductieve gezondheid. En tot slot kan is vitamine E is een belangrijke antioxidant die je cellen beschermt tegen schade.

 

Gezondheidsvoordelen van cavolo nero

De voedingsstoffen in deze groente maken het een zeer goede keuze voor een gezond eetpatroon. Door meer cavolo nero te eten krijg je meer vitaminen, mineralen en andere voedingsstoffen binnen die essentieel zijn voor een goede gezondheid.

 • Energie en metabolisme – Het eten van cavolo nero helpt je om vet te metaboliseren en energie uit je voedsel te halen. Het verbetert ook de bloedstroom, wat belangrijk is voor het leveren van voedingsstoffen en energie aan je cellen.
 • Gezichtsvermogen en ooggezondheid – Vitamine A is belangrijk voor je gezichtsvermogen en reproductieve gezondheid. Verder is vitamine E is een belangrijke antioxidant die je cellen beschermt tegen schade.
 • Gezondheid van het hart – Folaat is nodig voor de aanmaak van nieuwe cellen en DNA. Vitamine B6 is belangrijk voor je stofwisseling en de vorming van serotonine en noradrenaline. Een gezond hart is afhankelijk van al deze dingen.

 

Hoe kies en bewaar ik cavolo nero?

Kies donkergroene bladeren zonder tekenen van verwelking of vergeling. Vermijd bladeren die erg gekruld zijn, want die kunnen te oud en te taai zijn.

Bewaar cavolo nero ongewassen in de koelkast in een geperforeerde plastic zak. Het is maximaal een week houdbaar. Je kunt het ook tot zes maanden invriezen.

Om cavolo nero schoon te maken kun je een slacentrifuge gebruiken, maar de bladeren zijn zo groot dat het meerdere keren draaien kan kosten om al het water eruit te krijgen. Je kunt ze ook gewoon droogdeppen met keukenpapier.

 

Koken met cavolo nero

Cavolo nero kan in verschillende gerechten gebruikt worden. Het gaat goed samen met kip, varkensvlees en vis en kan ook worden gebruikt in stoofschotels of pastagerechten. Rauw eten is ook een optie, bijvoorbeeld in salades of op een broodje.

 • Gebakken– Gebakken als een heerlijk bijgerecht voor vis of kip
 • Geroosterd – Geroosterd als een smakelijk alternatief voor spruitjes
 • Stoofschotels en pasta – Het kan worden gebruikt in stoofschotels of pastagerechten
 • Ssalade – Gebruik het in een heerlijke salade samen met appels, walnoten en sojasaus
 • Smoothie – Voeg het toe aan je smoothie voor extra vitaminen en mineralen

 

Voedingswaarde

100 gram van de groente levert het volgende:

 • Calorieën: 49
 • Koolhydraten: 9 gram
 • Eiwitten: 4 gram
 • Vetten: 0 gram

Ook bevat het de volgende vitaminen en mineralen per 100 gram:

 • 0,2 mg Vitamine A
 • 110 mg Vitamine C
 • 0,6 mg Vitamine K
 • Mangaan: 0,8 mg
 • Foliumzuur: 1,2 mg

 

Conclusie

Cavolo nero lijkt op gewone boerenkool maar heeft een veel sterkere smaak.

Het is rijk aan vitaminen en mineralen en een goede bron van eiwitten, kortom een uitstekende keuze voor een gezond eetpatroon. Cavolo nero is een voedzaam en heerlijk supervoedsel dat veel gezondheidsvoordelen biedt.

Het is een goede bron van vitaminen, mineralen en vezels, verder is het ook rijk aan antioxidanten en een goede bron van ijzer. Je kunt er veel mee variëren zoals gebakken, geroosterd of gestoofd.

Voedingsweetjes draait op SYS PlatformSYS Platform - Websites voor coaches