Dit is waarom Aardbeien gezond zijn!
Aardbeien zijn erg gezond! 🍓
De aardbei (Fragari) heeft rond de 18e eeuw zijn intrede in Europa gemaakt.
Ze zijn een uitstekende bron van vitamine C en mangaan en bevatten ook behoorlijke hoeveelheden foliumzuur (vitamine B11) en kalium.
Aardbeien zijn rijk aan antioxidanten en plantaardige stoffen. Dit kan voordelen hebben voor de gezondheid van het hart en de bloedsuikerspiegel (1, 2).
Dit artikel vertelt je alles wat je moet weten over aardbeien en waarom aardbeien gezond zijn.
Voedingswaarden
Aardbeien bestaan voornamelijk uit water (91,2%) en koolhydraten.
100 gram aardbeien bevat (3):
- Calorieën: 29
- Eiwit: 0,7 gram
- Koolhydraten: 5,1 gram
- Waarvan suiker: 5,1 gram
- Vezel: 1,1 gram
- Vet: 0 gram
Koolhydraten
Verse aardbeien bevatten veel water.
Het koolhydraatgehalte is hierdoor erg laag, slechts 5,1 gram koolhydraten per 100 gram.
De meeste koolhydraten van deze rode vrucht zijn afkomstig van eenvoudige suikers – zoals glucose, fructose en sucrose – maar ze bevatten ook een aanzienlijke hoeveelheid vezels.
- Aardbeien hebben een glycemische index (GI) -score van 40, wat relatief laag is (3).
Dit betekent dat het eten van aardbeien niet tot grote pieken in de bloedsuikerspiegel leidt.
Vezels
Een portie aardbeien van 100 gram levert 1,1 gram vezels op – zowel oplosbaar als niet oplosbaar.
Vezels zijn belangrijk om de bacteriën in je darmen te voeden en de spijsvertering te verbeteren. Ze zijn ook nuttig voor gewichtsverlies en kunnen veel ziekten helpen voorkomen (4, 5).
Conclusie: De koolhydraten in aardbeien bestaan voornamelijk uit vezels en eenvoudige suikers. Ze hebben een relatief lage GI en veroorzaken geen grote pieken in de bloedsuikerspiegel.
Vitaminen en mineralen
De meest voorkomende vitaminen en mineralen in aardbeien zijn:
- Vitamine C: Aardbeien zijn een uitstekende bron van vitamine C, een antioxidant die nodig is voor het immuunsysteem en de gezondheid van de huid (6, 7).
- Mangaan: Vaak gevonden in grote hoeveelheden in volle granen, peulvruchten, fruit en groenten, dit sporenelement is belangrijk voor veel processen in uw lichaam (8).
- Foliumzuur (vitamine B11): Een van de B-vitamines, foliumzuur is belangrijk voor normale weefselgroei en celfunctie – en fundamenteel voor zwangere vrouwen en oudere volwassenen (9, 10, 11).
- Kalium: Dit mineraal is betrokken bij veel essentiële lichaamsfuncties, zoals het reguleren van de bloeddruk (12, 13).
In mindere mate leveren aardbeien ook ijzer, koper, magnesium, fosfor en vitamine B6, vitamine K en E.
Conclusie: Aardbeien zijn een goede bron van vitamine C, mangaan, foliumzuur (vitamine B11) en kalium. Ze bevatten kleine hoeveelheden van verschillende andere vitamines en mineralen.
10 redenen waarom gember gezond is!
Gezondheidsvoordelen van aardbeien
Het eten van aardbeien verlaagt het risico op veel chronische ziekten (14, 15, 16).
Zo kunnen ze de gezondheid van het hart verbeteren, de bloedsuikerspiegel verlagen en kanker mogelijk helpen voorkomen.
Lees snel door waarom aardbeien gezond zijn!
Hart gezondheid
Hartziekten zijn wereldwijd de meest voorkomende doodsoorzaak.
Studies hebben een verband gevonden tussen aardbeien en een verbeterde gezondheid van het hart (17, 18, 19, 20).
- Grote observationele studie tonen aan dat het eten van aardbeien een lager risico op hartgerelateerde sterfgevallen met zich meebrengt (21, 22, 23).
Volgens een onderzoek bij mensen van middelbare leeftijd, met risicofactoren voor hartaandoeningen, kunnen aardbeien HDL (‘goed’) cholesterol en de bloeddruk verbeteren (24).
Aardbeien kunnen mogelijk (25, 26, 27, 28):
- Oxidatieve stress verminderen
- Ontstekingen verminderen
- Vasculaire (bloedvaten) functie verbeteren
- Negatieven effecten van LDL (‘slechte’) cholesterol verminderen
Preventie van kanker
Kanker is een ziekte die wordt gekenmerkt door ongecontroleerde groei van abnormale cellen.
Kankervorming wordt vaak in verband gebracht met oxidatieve stress en chronische ontstekingen (29, 30).
- Een aantal onderzoeken suggereert dat aardbeien verschillende soorten kanker kunnen helpen voorkomen door hun vermogen om oxidatieve stress en ontstekingen te bestrijden (31, 32, 33).
De beschermende effecten van deze rode vrucht kan worden veroorzaakt door ellaginezuur en ellagitannines, waarvan is aangetoond dat ze de groei van kankercellen stoppen (34, 35).
Let op: Er is meer menselijk onderzoek nodig om het inzicht in de effecten van aardbeien op kanker te verbeteren voordat er definitieve conclusies kunnen worden getrokken.
Samenvatting
Aardbeien zijn erg gezond. Ze bevatten weinig calorieën en zijn heerlijk.
Ook zijn ze een goede bron van vitaminen, mineralen waarvan sommige krachtige gezondheidsvoordelen hebben.
De gezondheidsvoordelen zijn onder meer het verlagen van cholesterol, bloeddruk en ontstekingen.
Bovendien kunnen ze grote pieken in de bloedsuikerspiegel helpen voorkomen.
Kortom: Een uitstekende aanvulling op een gezond voedingspatroon. Bananen, ananas en dadels zijn trouwens ook erg gezond! 😉
Wist je dat een magnesium tekort vaker voorkomt dan je denkt?
Aardbeien FAQ
Aardbeien bewaren doe je het beste in de koelkast. Tip: Haal ze uit het oorspronkelijke verpakking en leg ze in een bakje met een laagje keukenpapier. Het keukenpapier kan eventueel vocht opvangen.
De voedingswaarde van 100 gram aardbeien is:
Calorieën: 29
Eiwit: 0,7 gram
Koolhydraten: 5,1 gram
Waarvan suiker: 5,1 gram
Vezel: 1,1 gram
Vet: 0 gram
100 gram Aardbeien bevatten 29 calorieën
100 gram Aardbeien bevatten 5,1 gram koolhydraten (waarvan 100% suiker)